Лукашенко готовий продати Росії 250 підприємств

Четвер, 21 липня 2011, 20:42

Білорусь збирається продати 250 промислових підприємств в 2011 році.

Про це заявив в інтерв'ю журналу "Итоги" прем'єр-міністр республіки Михайло Мясникович, передає ИТАР-ТАСС.

За його словами, "якщо в росіян не буде бажання купити заводи, ми їх продамо комусь іншому. Але можливість прийти першими у ваших підприємців є".

"Але не треба думати, що через проблеми, які у нас зараз є, наші підприємства можна буде купити за безцінь. Це помилка", - вважає прем'єр-міністр.

Реклама:

На його думку, російський бізнес побоюється брати участь у приватизації білоруської держвласності.

"Мені здається, тут є елементи або незнання, або певна економічна політика. Ну чому компанії з ЄС, Китаю виявляють великий інтерес не тільки до нашої сировини та інфраструктурних компаній, а в тому числі і до переробного сектору? Ми продали декілька меблевих фабрик - ніхто з Росії не прийшов! А та ж IKEA будує в Білорусі свої підприємства, які створюватимуть згодом конкуренцію і російським компаніям. Або скляна промисловість: японці до нас йдуть, росіяни - ні".

"Ми пропонуємо продати підприємства з виробництва цементу, гіпсу і так далі. Ними вже цікавляться німці. Це відмінні підприємства, які активно розвиваються. Те ж виробництво гранітного щебеню зав'язане на Москві, - розповів Мясникович. - Білоруський бізнес зацікавлений вийти на російський будівельний ринок".

За його словами, Мінськ багато разів пропонував свої послуги у будівництві житла для російських військовослужбовців, однак ці питання дуже довго узгоджуються.

"Також республіку дуже турбує прострочена дебіторська заборгованість ряду російських компаній перед білоруськими підприємствами, - зауважив прем'єр-міністр. - Це близько 200 мільйонів доларів, для повернення яких потрібні значні зусилля".

"Хотілося б вибудувати цивілізовані відносини між Росією та Білоруссю, які були б схожі на ті, що існують, наприклад, в Євросоюзі", - підсумував Мясникович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!