ФРС просить не скорочувати витрати США

П'ятниця, 15 липня 2011, 09:49

Глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке в четвер попередив політиків, що надмірно завзяті заходи щодо скорочення видатків бюджету в короткостроковій перспективі можуть пустити під укіс хитке відновлення американської економіки.

А дефолт держборгу США, в такому випадку, може обернуться глобальним фінансовим  спустошенням, повідомляє Reuters.

"Я лише прошу ... оскільки Конгрес приймає рішення про час і склад змін бюджету, щоб він врахував, що в самому найближчому часі відновлення економіки буде як і раніше досить крихким, і різке, надмірне скорочення витрат бюджету в найближчій перспективі стане потенційно небезпечним для такого відновлення", - сказав Бернанке членам Банківського комітету Сенату в четвер увечері.

Конгрес і Білий Дім загрузли в переговорах про заходи щодо скорочення дефіциту бюджету США - представники Республіканської партії вимагають скорочення держвитрат на 2,4 трильйона долара в обмін на згоду підвищити верхню межу державних запозичень з нинішніх 14,3 трильйона долара.

Реклама:

Раніше міністерство фінансів США попередило, що після 2 серпня в уряду перестане вистачати грошей, щоб платити за всіма рахунками, якщо верхня межа обсягу державного боргу не буде підвищений.

У другий день виступу перед Конгресом, Бернанке знову попередив політиків і громадськість, що дефолт держборгу США матиме катастрофічні наслідки як для американської економіки, так і для всього світу.

"Результат буде катастрофічним", - сказав Бернанке.

"Дефолт принесе з собою вкрай серйозний фінансовий шок, який позначиться не тільки на американській, а й на глобальній економіці в цілому".

Нездатність уряду підвищити верхню межу держборгу буде представляти собою "членоушкодження", додав глава ФРС.

Щодо коментарів середи, коли було сказано, що Центробанк буде готовий до дій по додатковому стимулюванню економіки, якщо її відновлення продовжить сповільнюватися, Бернанке пояснив, що мова йшла не про найближче майбутнє, так як, наприклад, інфляція зараз відрізняється від тієї, що була в момент запуску другої програми кількісного пом'якшення.

"Сьогодні ситуація більш складна", - сказав глава ФРС.

"На поточний момент ми не готові прийняти подальші заходи стимулювання".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: