Депутати хочуть позбавити "Нафтогаз" тендерів

П'ятниця, 1 липня 2011, 10:12

Депутати пропонують дозволити НАК "Нафтогаз України" закуповувати без тендерів нафту і нафтопродукти для переробки та перепродажу, зокрема, в Азербайджану.

В парламенті був зареєстрований законопроект № 8727 зі змінами до закону про держзакупівлі, розроблений народними депутатами Ксенією Ляпіною - НУНС та Іриною Горіної - ПР, пише видання "Комерсант Україна".

Згідно з документом пропонується розширити перелік товарів і послуг, на які не поширюватиметься дія цього закону, і дозволити юридичними особами закуповувати нафту і нафтопродукти з метою їх подальшої переробки та перепродажу без проведення тендерних процедур.

Крім того, з-під дії профільного закону виводиться ряд послуг: митно-брокерські, інформаційно-аналітичні, страхові, а також пов'язані з транспортуванням та зберіганням нафти і нафтопродуктів.

Реклама:

За словами Ляпіної, ініціатива розроблена лише для однієї компанії - НАК "Нафтогаз України" - і повинна спростити їй доступ до закупівлі азербайджанської нафти в рамках підписаних у квітні 2011 року міждержавних угод.

"З минулого року НАК нічого не купувала. Можна було купувати в "Укрнафти" на внутрішньому ринку, але на 30% дорожче", - зазначає депутат.

Ляпіна додає, що торгівля на ринку енергоресурсів здійснюється за біржовими котируваннями, які постійно змінюються.

Але при проведенні тендера - відкриті торги - 60-75 днів, закупівля в одного учасника - 40 днів - та укладення договору його умови після підписання не можуть змінюватися до повного виконання зобов'язань.

У той же час, наприклад, в Білорусі реалізація нафтопродуктів підприємствами держконцерну "Белнефтехим" з кінця 2004 року проходить на єдиній торговельній площадці в системі електронних торгів.

За даними Ляпіної, "Нафтогаз" планує закупити цього року близько 5 мільйонів тонн азербайджанської нафти.

Її переробка і перепродаж на внутрішньому ринку дасть можливість держкомпанії заробити і стабілізувати свій баланс, а також стати впливовим гравцем на ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!