В НКРЕ хочуть досягти балансу традиційної та "зеленої" енергетики

Четвер, 30 червня 2011, 15:33

З огляду на обмеження української енергосистеми, в питанні відновлюваних джерел необхідне збалансоване співвідношення традиційної та "зеленої" генерації.

Про це заявив представник НКРЕ Олексій Оржель під час Другого міжнародного Energy Industry Forum, що проходить у Києві, повідомляє UA-Energy.org.

Серед стимулів, які можуть зацікавити та залучити інвесторів, він назвав встановлення пільгових ("зелених") тарифів, зобов'язання викупляти енергію з відновлюваних джерел, фонди енергозбереження, митні та податкові правила (звільнення від податку на прибуток, ПДВ), пільгове кредитування, державні субсидії.

На переконання фахівця, до питання треба підійти з точки зору економічного прагматизму.

Реклама:

Серед успішних практик в Україні Оржель відзначив високі ставки "зелених" тарифів та зобов'язання операторів приєднувати об'єкти відновлюваної енергетики до мережі.

"В Україні існує 100% ринок збуту, оскільки всю енергію, вироблену такими об'єктами, викупляє ДП "Енергоринок", - наголосив він.

Представник НКРЕ поінформував, що наразі пільгові тарифи отримали 6 сонячних електростанцій, 6 вітроелектростанцій (з них п'ять - до прийняття закону та вітропарк "Новоазовський"), близько 65 малих ГЕС, 2 об'єкти біомаси.

Водночас, він погодився з тим, що зазначені 47 об'єктів - це дуже мало (менше 1% в енергобалансі).

Також Оржель закцентував увагу присутніх на торфі, який альтернативним паливом не важається.

За його словами, НКРЕ наполягатиме на прийнятті парламентом законопроекту №8028 щодо біогазу, який міститиме пункт, що обмежує застосування стимулюючих заходів на невикопні джерела.

Коментуючи питання "місцевої складової", Оржель згадав про внесені зміни до закону "Про електроенергетику", якими вимоги були встановлені на таких рівнях: з 1 січня 2012 року - 15%, з 2013 року - 30%, з 2014 року - 50%.

За його словами, зараз розроблено проект Порядку розрахунку "місцевої складової", але НКРЕ продовжує його доопрацювання відповідно до побажань інвесторів.

Відповідаючи на питання про лібералізацію ринку (система прямих договорів), представник НКРЕ підкреслив, що споживач буде обирати на відкритому ринку серед пропозицій операторів, які купуватимуть елекроенергію, в т.ч. з відновлюваних джерел.

"Якщо споживач захоче купувати саме "зелений" струм, я думаю, ми дамо йому таку можливість", - сказав Оржель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!