Лукашенко хоче продати "Білоруськалій" на біржі

Четвер, 30 червня 2011, 14:29

Білорусь, яка раніше думала продати пакет "Білоруськалія" інвестору, тепер планує закордонне IPO компанії, що займає 15 відсотків світового виробництва калійних добрив.

"Я дав пропозицію готувати до розміщення міноритарний пакет на одній з міжнародних бірж ... Світова практика - це розміщення в межах 10-15%. Так і ми будемо діяти", - сказав у четвер журналістам перший віце-прем'єр країни Володимир Семашко, повідомляє Reuters.

Він не назвав планованих термінів IPO і очікуваної вартості пакета.

У червні президент Білорусі Олександр Лукашенко оцінював "Білоруськалій" в 30 мільярдів доларів і заявляв, що готовий продати акції комбінату тому, хто готовий заплатити таку ціну.

Реклама:

До цієї заяви білоруська влада говорили про плани продати до 25% "Білоруськалія" за 6-7 мільярдів доларів, потім джерела повідомляли про ймовірну продажу контролю російському бізнесменові Сулейману Керімову групі "Нафта Москва" за 15 мільярдів доларів.

Однак потім як найбільш ймовірного покупця "Білоруськалій", якщо Білорусь буде змушена продати цей актив, став вважатися російський монополіст у виробництві калійних добрив "Уралкалий", також підконтрольний Керімову.

Проте на цьому тижні гендиректор "Уралкалия" Владислав Баумгертнер заявив, що, хоча "Білоруськалій" і є привабливим об'єктом для купівлі, угода навряд чи відбудеться в короткостроковій перспективі.

А минулого тижня співвласник Уралкалия Олександр Несис назвав таку угоду занадто складною і малоймовірною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: