Євросоюз пропонував українським кондитерам дискримінаційні умови - ЗМІ

Четвер, 23 червня 2011, 09:40

Європейська сторона в ході переговорів про зону вільної торгівлі пропонувала дискримінаційні умови доступу на західний ринок для української кондитерської галузі.

Про це заявив перший заступник генерального директора ЗАТ "Укркондитер" Юрій Кожанов, пише газета "Дело".

Він зазначив, що на перших етапах переговорів європейська сторона пропонувала встановити на українську кондитерську продукцію квоту всього в 2 тис. тонн.

"Це мізерні обсяги. Зараз при обсягах експорту з України кондитерської продукції рахунок йде на сотні тисяч тонн", - наголосив Кожанов.

Реклама:

Такі обмеження особливо принципові, оскільки українська кондитерська галузь як мало яка інша в харчопромі виграє від вступу України до зони вільної торгівлі з ЄС, отримавши можливість вийти на нові ринки з високою купівельною спроможністю і зайняти там помітне місце, відзначає видання.

Експерти вважають, що саме у світлі цих перспектив європейська сторона і не поспішає давати їй доступ.

Доступ на ринок ЄС, який на перший погляд гарантує українським компаніям зона вільної торгівлі, проте, не є безумовним.

І український уряд, і переговорники скаржилися на дискримінаційний підхід до допуску українських товарів до ЄС у ході переговорів.

Так, найбільш перспективні українські товари, які можуть скласти конкуренцію європейським аналогам, вилучаються з режиму вільної торгівлі або на них встановлюються мізерні квоти.

Наприклад, ЄС вводить обмеження на "профільні" для Україні харчові продукти, але при цьому дає "зелене світло" наприклад продукції автопрому, яка навряд чи зможе конкурувати з європейськими аналогами.

Як повідомлялося, 20 червня у Києві стартував 17-й раунд переговорів між Україною і Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Переговори триватимуть до 24 червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!