НКРЗ змусить мобільних операторів працювати за новими правилами

Середа, 22 червня 2011, 15:06
Національна комісія з питань регулювання зв'язку пропонує в серпні встановити нові правила, за якими будуть взаємодіяти оператори й абоненти зв'язку.

Начальник економічного управління НКРЗ Тетяна Ієвлева заявляє, що в проекті нових правил більше уваги приділяється правовим і економічним основам взаємодії операторів і абонентів, повідомляє "Дело".

Наприклад, оператор зобов'язується  безкоштовно інформувати абонентів про перелік доступних телеком-послуг, порядок їх надання, тарифи.

Оператор повинен буде адресно інформувати споживачів про зміни тарифів, які він встановлює.

Не пізніше, ніж за 7 календарних днів до введення тарифу оператор повинен буде оприлюднити всю інформацію.

Реклама:

Ключові положення нової редакції правил полягають у наступному:

- Плата за з'єднання, враховуючи досвід країн СНД та ЄС, залишається. Але при цьому оператор повинен надавати не менше двох тарифних планів, у яких встановлення з'єднання не тарифікується.

Операторам забороняється тарифікувати всі технічні процедури при здійсненні дзвінка, як то: набір номера, отримання сигналу зайнятості, відбій. ПЗЗ за послугу нульової тривалості не стягується;

- Оператор повинен надавати не менше двох тарифних планів, де не використовуються тарифні одиниці різної вартості в межах однієї послуги;

- Одиницею тарифікації встановлена ​​секунда, кілобайт, повідомлення. Для окремих послуг передбачені спеціальні одиниці: наприклад, для таксофона 15 секунд, для послуг з додатковою оплатою - 12 секунд.

Для послуг міжнародного роумінгу тарифна одиниця визначається з огляду на одиниці обліку іноземних операторів-партнерів;

- Послуги з додатковою оплатою повинні надаватися абоненту тільки, коли він їх замовляє.

До початку надання цієї послуги оператор повинен безкоштовно повідомити абонента про її найменування та вартість, а також надати можливість дати згоду або відмову від встановлення з'єднання.

Оператор також повинен повідомити про суму за отримані послуги, яка в рахунку вказується окремо від суми за послуги безпосередньо оператора зв'язку;

- Що стосується нульових тарифів, оператор повинен стягувати погодинну оплату за фактичний час, яка встановлюється за тарифами не менше собівартості тарифу.

Як зазначив глава НКРЗ Петро Яцук, регулятор не виступає проти схем, коли за більший обсяг спожитої послуги абонент платить менше.

Але в той же час, НКРЗ не схвалює маркетингові схеми, спрямовані на введення абонента в оману щодо справжньої вартості послуги.

З приводу посилення вимог до контент-послуг він зауважив: "Ми хочемо покласти на операторів відповідальність за тих, за допомогою кого вони заробляють гроші".

До 30% від доходів мобільних операторів припадає на контент - послуги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: