В Нацбанку побачили пожвавлення економіки

Четвер, 16 червня 2011, 20:29

Пiдсумки роботи економiки в травнi, якi днями озвучив Держстат, дають змогу говорити про прискорення її зростання за пiдсумками п'яти мiсяцiв орiєнтовно до 5% iз 4,6-4,9% за пiдсумками квітня.

Таку думку висловив керiвник групи радникiв голови Нацiонального банку України Валерiй Литвицький, повідомляє агентство "Iнтерфакс-Україна".

"Березнево-квiтневе уповiльнення економiки, на щастя, подолано. Галузi, орiєнтованi на внутрiшнiй попит, - роздрiбна торгiвля та будiвництво - показали двозначнi темпи зростання", - сказав вiн.

За словами Литвицького, така позитивна динамiка в цих галузях та збереження темпiв зростання в промисловостi дозволили з лишком компенсувати уповiльнення кумулятивної динамiки у сiльському господарствi на 0,5 процентного пункту (п.п.).

Реклама:

"Особливо потiшило, що негативний вплив ефекту бази другого кварталу 2010 року виявився меншим, нiж передбачали багато експертiв", - додав чиновник.

За його словами, ефект високої бази перестане дiяти в другiй половинi 2011 року, що пiдвищує ймовiрнiсть досягнення полiпшеного урядом iз 4,5% до 4,7% показника зростання ВВП за пiдсумками року.

Вiн додав, що хорошi прогнози врожаю i цiн на нього та вiдновлення колишньої динамiки свiтової економiки в четвертому кварталi також додають оптимiзму.

Литвицький зазначив, що за пiдсумками травня iнфляцiя уповiльнилася на 0,5 п.п., тодi як економiчне зростання посилилося на 0,2-0,3 п.п., що є дуже позитивною тенденцiєю.

За його словами, вона пiдтвердила правильнiсть позицiї НБУ, який проявив стриманiсть щодо процентних ставок i зберiг їх на попередньому рiвнi.

Як зазначив керiвник групи радникiв голови НБУ, обсяг лiквiдностi на ринку безпечний, але водночас достатнiй для пiдтримки економiчного зростання.

Литвицький додав, що рiшення про змiну резервних вимог, оприлюднене Нацбанком у четвер, є ще одним прикладом такої досить стриманої реакцiї центрального банку на ситуацiю.

За його словами, додатковими стабiлiзуючими чинниками буде адекватна бюджетна i тарифна полiтика уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!