Нацбанк змінив нормативи обов'язкового резервування

Четвер, 16 червня 2011, 19:05

Національний банк України вирішив змінити нормативи обов'язкового резервування, прагнучи, серед іншого, стимулювати збільшення термінів залучення валютних депозитів.

Відповідне рішення закріплене постановою Нацбанку від 16 червня 2011 року, яка набирає чинності з 1 липня 2011 року, повідомляє регулятор у листі до учасників ринку.

Згідно з документом, норматив резервування за коштами вкладів до запитання і коштів на поточних рахунках в іноземній валюті підвищується з 7% до 8%.

Водночас НБУ вводить норматив резервування за короткостроковими депозитами в інвалюті на рівні 6% і за довгостроковими вкладами в інвалюті на рівні 2%, тоді як діючі правила передбачають єдиний норматив для строкових коштів в інвалюті на рівні 4%.

Реклама:

Норматив обов'язкового резервування за терміновими депозитами і вкладами до запитання у гривні зберігається на рівні 0%.

НБУ також зберіг норматив резервування за коштами в інвалюті, які залучаються банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів на рівні 2%, а також ввів норматив резервування по гривневих залученнях з цих же джерел на нульовому рівні.

Крім того, НБУ скоротив можливості банків щодо зарахування до обов'язкових резервів цільових облігацій внутрішньої державної позики, випущених для фінансування підготовки і проведення чемпіонату з футбол у Євро-2012: якщо раніше дозволялося зараховувати такі облігації для покриття обов'язкових резервів у розмірі 100% від їх номінальної вартості, то з 1 липня - лише 50%.

Також Нацбанк передбачив, що банки зможуть звертатися до НБУ за операціями прямого РЕПО не частіше одного разу на тиждень, але після завершення дії всіх попередніх договорів і виконання зобов'язань за ним.

У постанові вказується, що зміни були затверджені, зокрема, через неузгодженість спостерігається цінової динаміки з урядовими прогнозними показниками інфляції на 2011 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!