16 червня депутати збільшуватимуть пенсійний вік жінкам

Четвер, 16 червня 2011, 09:23

16 червня парламент розгляне в першому читанні законопроект про реформування пенсійної системи.

Документ потребує серйозного доопрацювання, пише видання "Комерсант-Україна".

Комітет Верховної ради з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував відправити на доопрацювання нову версію законопроекту № 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".

Цей документ Кабмін подав в Раду ще в кінці минулого року, але 31 травня відкликав його, подавши новий варіант вже на наступний день.

Реклама:

У першому читанні депутати розглянуть пенсійний законопроект сьогодні. Як випливає з висновків головного науково-експертного управління Ради, новий законопроект в цілому відображає всі положення торішнього документа.

Крім того, як з'ясувалося, співробітниками апарату Ради була підготовлена ​​аналітична записка, суть якої зводиться до того, що приймати закон у нинішньому вигляді недоцільно.

"'Доопрацьований' законопроект виглядає загрозливим як у концептуальному відношенні, так і з точки зору відповідності окремих положень Конституції", - говориться в документі.

В апараті Ради відзначають, що запропонована норма про обмеження максимального розміру пенсій десятьма прожитковими мінімумами не може бути прийнята, тому що розміри пенсій, "призначені на підставі юридичних фактів, які виникли в період дії норм спецзакону, не можуть бути відкориговані".

Ця ж "стеля" не може застосовуватися до нових пенсіонерам, оскільки створить умови існування двох категорій пенсіонерів, які за однакових умов матимуть різне пенсійне забезпечення.

Кабмін не дав дані, про яку кількість громадян йде мова і як ця норма вплине на бюджет Пенсійного фонду.

"Без такого аналізу приймати рішення навряд чи можна", - упевнені в апараті.

Віце-прем'єр-міністр соцполітики Сергій Тігіпко заявив, що для проходження законопроекту готовий відмовитися від урізання максимальних пенсій.

Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував ввести оподаткування підвищених пенсій і відстрочити на 5 років підвищення пенсійного віку.

Кабмін, запропонувавши підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, не передбачив достатніх стимулів для більш пізнього виходу на пенсію.

Невиправданою є ініціатива про збільшення страхового стажу з 20 до 30 років для жінок і з 25 до 35 років для чоловіків, так як для обох статей встановлюється єдиний пенсійний вік в 60 років.

В апараті Ради не згодні і з обмеженням прав працюючих пенсіонерів та визначенням 62 років граничним віком перебування на держслужбі чоловіків.

Глава комітету з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич БЮТ-Б відзначає, що в парламенті знаходяться два альтернативні законопроекти.

Але жоден з них не вирішує питання підвищення пенсій до реального прожиткового мінімуму та наповнення бюджету Пенсійного фонду.

"Головна проблема - тіньові зарплати, і спочатку треба вирішувати її. А ​​уряд хоче провести реформу за рахунок населення, яке і так на межі бідності", - говорить член комітету Микола Кульчинський НУНС.

Незважаючи на заяви Тігіпка, що прийняття пенсійної реформи до 8 липня дозволить в серпні отримати від МВФ транш на 3 мільярди доларів, і опозиція, і більшість погоджуються з тим, що законопроект потребує доопрацювання.

"Проект Кабміну по суті пропонує набір фіскальних заходів зі скорочення дефіциту Пенсійного фонду, а сама реформа повинна відображати вирішення проблем легалізації зайнятості, зниження навантаження на фонд оплати праці, стимулювати створення робочих місць. Якщо ми не отримаємо відповіді на ці питання, будемо допрацьовувати", - зазначив заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

"Я розмовляв з Юрієм Мірошниченко - представник президента, і він каже, що будемо приймати зараз в першому читанні, а восени - у другому. Є розуміння проблеми незалежно від фракції", - додає член комітету соцполітики і праці Володимир В'язівський НУНС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!