Уряд створить банк для кредитування "приоритетної економіки"

Середа, 15 червня 2011, 09:17

Уряд хоче створити державний Банк розвитку, який стане кредитною установою другого рівня і буде фінансувати пріоритетні сфери економіки.

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" виявилася остання версія проекту закону "Про державний Банку розвитку", розроблений Мінекономрозвитку після наради в уряді 31 травня.

У документі викладено принципи створення нового держбанку для стимулювання залучення довгострокових внутрішніх і зовнішніх інвестицій у пріоритетні сфери економіки.

Основним завданням Банку розвитку стане кредитування інших банків, які спрямують кошти на реалізацію пріоритетних національних програм та інноваційних проектів, здатних забезпечити економічне зростання.

Реклама:

Банк розвитку буде кредитувати на поворотній основі інвестиційні проекти за рахунок коштів, передбачених держбюджетом.

"Кошти держбюджету в частині кредитування бюджету спрямовуються через державний Банк розвитку", - говориться в документі.

Йому буде заборонено приймати вклади громадян і кредитувати їх, інвестувати в статутні капітали юридичних осіб.

Тому банк не стане учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб і не повинен буде виконувати нормативи, обов'язкові для інших банків.

Банк розвитку зі статутним капіталом не менше 120 мільйонів гривень заснує Кабмін.

У його наглядову раду увійдуть голова правління банку та представники Верховної ради, Кабміну, Адміністрації президента, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Нацбанку (на термін до 5 років).

Голова правління на 5 років буде призначати президент за поданням Кабміну, погодженим з НБУ.

До ревізійної комісії, крім представників Кабміну, увійдуть представник ГоловКРУ або Державної податкової служби.

Створення Банку розвитку, який є установою другого рівня, не кредитуючи безпосередньо конкретні підприємства, обговорюється з 2005 року.

Тоді радник міністра економіки, екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко запропонував стратегію розвитку держбанків.

Стратегія три роки коректувалася, але прийнята не була. Втім, три місяці тому обговорення цього питання відновилося в декількох відомствах.

Один із заступників голови Держагентства з інвестицій та інновацій говорив, що вони пропонують зробити Банк розвитку на базі приналежного агентству Українського банку реконструкції та розвитку.

НБУ опрацьовував ідею самостійної підстави такого банку. Один із заступників голови НБУ вчора навіть неофіційно відмовився сказати, чи будуть вони погоджувати законопроект МЕРТ або подадуть свій: "Ми висловили зауваження в Кабміні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!