Росія може обкласти експорт зерна плаваючим митом

Середа, 1 червня 2011, 16:24

Російський зерновий союз - головна лобістська організація ринку - пропонує ввести плаваючу ставку мита на експорт зерна у випадку, якщо ціна на пшеницю 4 класу на внутрішньому ринку перевищить 7 тисяч рублів за тонну.

Про це повідомив журналістам у середу президент союзу Аркадій Злочевський, передає Reuters.

Раніше уряд РФ оголосив про скасування заборони на експорт зерна з 1 липня.

Ринок моментально відреагував на інформацію, говорить Злочевський: у ключових експортних регіонах на півдні Росії ціни пішли вгору.

Реклама:

На Північному Кавказі за два дні з моменту оголошення вони зросли на 700 рублів - до 5,982 рубля на пшеницю 3 класу та 5,492 рубля - 4 класу.

"Занепокоєння влади щодо внутрішніх цін ... створює загрозу введення обмежень на експорт. В основному, це загроза запровадження митних зборів. Можна від якоїсь встановленої планки вводити плаваюче мито, як у випадку з імпортом цукру-сирцю".

Ставка мита може визначатися виходячи з різниці між 7.000 рублів і реальної ситуації, внутрішньою ціною, вважає він.

"Тоді сильного зростання внутрішнього чекати не доведеться. Працюватиме психологічний фактор - внутрішні ціни просто не перевищать 7 тисяч рублів, і мита не доведеться вводити", - сказав Злочевський.

Механізм введення квот на експорт зерна учасники ринку не розглядають, оскільки для нього немає законодавчої бази, до того ж механізм розподілу квот створює велике поле для корупції, вважає лобіст.

За оцінками Зернового союзу, при врожаї зерна в 85 мільйонів тонн Росія в цьому році "легко" може експортувати 20 мільйонів тонн завдяки великим запасам.

За даними Росстату на 1 травня, запаси зерна в підприємствах без урахування фермерів, на яких в середньому по країні припадає близько 20% запасів, становили 23,5 мільйона тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!