Росія хоче максимально відтягнути вільну торгівлю України з ЄС - Яценюк

Четвер, 5 травня 2011, 14:41

Депутат Верховної ради, лідер політичної партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк заявляє, що Росія старатиметься максимально відтягнути ухвалення Україною рішення про вступ до зони вільної торгівлі з ЄС.

Про це він сказав в інтерв’ю "Економічній правді".

"Ми зобов'язані закінчити переговори щодо цієї угоди до кінця 2011 року. Якщо ми не завершимо переговорів до кінця 2011 року, то, на мою думку, про угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС можна буде забути", - сказав він.

За його словами, угода про асоціацію та зону вільної торгівлі це двосторонній акт, який закріплює євроінтеграційний курс держави.

Реклама:

"Цей курс жодним чином не стикується з євразійським вектором, який нам пропонують наші російські партнери. Тому або до кінця року, або ніколи", - додав Яценюк.

"У 2012 році - президентські вибори в Росії. Я розумію, що в тих, хто зацікавлений у митному союзі, завдання максимально відтягнути ухвалення Україною рішення про вступ до зони вільної торгівлі з ЄС", - продовжив політик.

На переконання Яценюка, в Росії розуміють, що зірвати переговори неможливо, але затягнути їх - можна.

"Завдяки тому, що переговори затягнуться, з'явиться можливість далі тиснути на Україну щодо вступу до митного союзу", - вважає співрозмовник.

Окрім того, Яценюку не зрозуміла формула Януковича щодо співпраці України з митним союзом.

"Країни, що вступили до митного союзу, втрачають своє суверенне право самостійно визначати свою економічну політику, це право переходить до митного союзу", - сказав політик.

За його словами, "різниця між митним союзом і зоною вільної торгівлі наступна. Якщо ми підписуємо з європейцями угоду про зону вільної торгівлі, то не втрачаємо економічний суверенітет. Крім того, ми отримуємо реальний план реформ і можливість розвитку економіки. Вступаючи до митного союзу, ми втрачаємо незалежність і нічого не отримуємо".

Він додав, що уразі вступу в митний союз Росія обіцяє Україні дешевий газ.

"Це чиста брехня, тому що Росія зобов'язана буде підняти внутрішні ціни до рівня світових. Через два роки - навіть якщо теоретично розглядати, що ми отримуватимемо газ за меншу ціну, - ми все одно будемо платити ті ж ціни, які платимо сьогодні", - підкреслив Яценюк.

"Відтак, треба приймати рішення: або ми залишаємося економічно незалежними і отримуємо економічні преференції, або позбавляємося економічної незалежності і не отримуємо нічого", - резюмував політик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!