Думка експерта: Євро у травні продовжить дорожчати

Середа, 4 травня 2011, 18:28

Євровалюта зберігає потенціал зростання на світовому ринку в рамках діапазону 1,463-1,511 долара за євро, а в Україні курс готівкового євро у травні може впритул наблизитися до рівня 12,10-12,40 гривні за євро.

Такий прогноз висловив експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк у коментарі "Економічній правді".

Вартість долара в обмінниках, за прогнозом експерта, буде коливатися в діапазоні 7,96-7,99 гривні за долар.

"Ключовим фактором, що впливає на вартість валют в країні, буде виступати ситуація на світових ринках. Імовірне подальше зростання "сировинних цін" позитивно вплине на вітчизняний експорт і, відповідно, на збільшення пропозиції валюти на ринку. Однак негативним для валютного ринку є негативна динаміка сальдо платіжного балансу України за перший квартал поточного року на рівні -2080,5 млн. доларів", - зазначив Олексюк.

Реклама:

"Імпорт товарів і послуг росте більшими темпами, ніж експорт. Негативний баланс заповнюється зовнішніми запозиченнями, в тому числі кредитами МВФ, припливом інвесткапіталу, що утримує курсову ситуацію в країні на стабільному рівні", - додав він.

Європейська валюта нині перебуває під тиском боргових проблем "периферійних" країн ЄС, перш за все Греції, а також посилення інфляції, спровокованої зростанням цін на сировину в світовому масштабі.

Одночасно у більшості країн "ядра" Євросоюзу, в першу чергу у Німеччині та Франції, фіксуються високі темпи економічного зростання та експорту, що свідчить про посткризове відновлення економіки регіону.

Стратегічною фінансовою політикою ЄЦБ є антиінфляційна спрямованість. Після квітневого рішення про підняття процентної ставки на 0,25% до 1,25% спостерігається впевнене зміцнення євро відносно долара.

Надалі варто очікувати продовження політики підвищення ставок ЄЦБ і зростання вартості єдиної валюти, упевнений експерт.

"Зміцнення долара варто очікувати в другій половині поточного року, коли ФРС США, ймовірно, піде на підвищення облікових ставок. В Україні Нацбанк декларує і проводить політику лібералізації валютного ринку, виконуючи меморандум з МВФ. Впроваджуються інструменти обмеження валютних ризиків, що збільшить у перспективі інтерес інвестування в гривню і емітовані в нацвалюті активи", - підсумував Олексюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!