Попит на газ у ЄС буде рости через закриття АЕС

Вівторок, 31 травня 2011, 09:55

Попит на газ у країнах ЄС буде рости на тлі проблем, з якими зіткнулася після аварії на АЕС "Фукусіма" ядерна енергетика.

Про це пише Financial Times, передає "Інтерфакс".

Як повідомлялося, днями уряд Німеччини прийняв рішення повністю відмовитися від атомної енергетики до 2022 року.

Згідно зі схваленим урядом планом, більшість АЕС будуть до 2021 року виведені з експлуатації, три найбільш сучасні станції продовжать роботу до 2022 року на випадок проблем з енергозабезпеченням.

Реклама:

Швейцарія відмовилася від планів будівництва нових АЕС, більше того, уряд країни закликав вивести з експлуатації 5 діючих станцій в період з 2019 по 2034 рік.

В Італії, яка відмовилася від використання атомної енергії незабаром після Чорнобиля, була згорнута дискусія про відновлення розвитку ядерної енергетики.

"Нам потрібно більше газу. Після рішення Берліна, газ буде драйвером зростання", - цитує FT слова європейського комісара з енергетики Гюнтер Оттінгер.

Зараз газ займає 23% в енергобалансі ЄС, у АЕС - 28%, ще 19% електрики виробляється на поновлюваних джерелах.

Вибір між газом і вугіллям для ЄС, флагмана боротьби з глобальним потеплінням, є очевидним, пише FT.

Відновлювані джерела ж дуже дорогі: за оцінкою директора з енергетики PwC Ронана О'Рігана, будівництво 1 ГВт вітряної генерації обійдеться Німеччині в 3 мільярди євро проти 800 мільйонів євро за 1 ГВт газової генерації.

Але навіть у випадку буму відновлюваної енергетики газ не опиниться в програші, так як буде використовуватися в якості резервного палива. "Більше джерел відновлюваної енергії - значить, більше газу", - сказав Оттінгер.

"Газпром", як повідомив 28 травня голова компанії Олексій Міллер, у першому кварталі 2011 року збільшив постачання в далеке зарубіжжя на 12%, в квітні перевищення над аналогічним періодом 2010 року становило вже понад 20%, у травні - 30%.

Добові обсяги постачання газу до Європи відповідають обсягам зимових місяців, повідомляв Міллер, пояснюючи таку динаміку подіями на Близькому Сході, півночі Африки, а також в Японії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: