Порошенко: НБУ час почати боротьбу з інфляцією

П'ятниця, 27 травня 2011, 09:20

Глава ради Національного банку України Петро Порошенко вважає, що центральному банку країни слід перейти від підтримування стабільного курсу гривні до боротьби з інфляцією.

Про це він заявив у четвер в ефірі телеканалу ТВі, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я впевнений, що Національний банк повинен ставити собі за мету не таргетування курсу, тобто утримання нерухомого курсу, незважаючи на те, що долар і євро можуть бути слабкими", - сказав він.

"Їх теж друкують дуже багато. І на сьогодні міцність валюти вимірюються попитом і пропозицією. Так от: замість того, щоб зорієнтувати курс, у всьому світі центральні банки таргетують інфляцію. Тобто, за рахунок монетарних заходів вони стримують зростання цін, і в цьому полягає головна соціальна функція таргетування", - наголосив Порошенко.

Реклама:

За його словами, у світі існує безліч механізмів, наприклад, хеджування, що дозволяють без валютних інтервенцій і витрачання золотовалютних резервів країни стримувати спекулятивні коливання курсів.

"На сьогодні, я сподіваюся, Національний банк здатний застосовувати ці світові методи в Україні", - зазначив Порошенко.

Він також додав, що в середньостроковій перспективі передумов для знецінення гривні немає.

Однак надалі для стабільності курсу необхідний приплив іноземних інвестицій і заходи для стимулювання економіки, оскільки нині експортні мита і квоти, а також корупція серйозно стримують її розвиток.

Як повідомлялося, інфляція в Україні в квітні 2011 року склала 1,3%, з початку року споживчі ціни зросли на 4,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!