Янукович поставив Аніщенка перерозподілити фармацевтичний ринок?

Середа, 25 травня 2011, 09:59

Президент Віктор Янукович у вівторок призначив на посаду міністра охорони здоров'я Олександра Аніщенка, який досі був першим заступником голови відомства.

Щодо можливих наслідків цього втручання - думки опозиції та провладних парламентаріїв розходяться, передає Радіо "Свобода".

Аніщенко заявляє, що реформуватиме систему охорони здоров'я України згідно з концепцією, запропонованою Адміністрацією президента, і не підтриманою попереднім міністром Іллею Ємцем.

"Сьогоднішній стан охорони здоров'я незадовільний. По-друге, матеріальний стан і кадрове забезпечення системи охорони здоров'я потребують своєчасного, термінового реформування", - наголосив новопризначений міністр.

Реклама:

Водночас, на думку члена парламентського комітету з питань охорони здоров'я, депутата від НУНС Володимира Карпука, напрацьована у президентській адміністрації концепція більше схожа на намагання вписатися у ті фінансові можливості, які держава має на сьогодні, ніж на реформу як таку.

Депутат зазначив, що заміна міністра охорони здоров'я позначиться на ситуації на фармацевтичному ринку України, обсяг якого нині оцінюють у 2 мільярди доларів.

"Щодо перерозподілу фінансових потоків фармацевтичного ринку, то я не знаю жодного міністра, який би не впливав на ці речі. Є міністри більше чи менше залежні від фармацевтичної мафії. Звичайно, преференції мають ті фармацевтичні компанії, які наближені до влади. Звичайно, міністр буде впливати, насамперед, на закупівлі за бюджетні кошти", - зауважив Карпук.

Надати особливу увагу державним закупівлям медичних препаратів радить новому міністрові і голова комітету з питань охорони здоров'я, депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтеєва.

Це одне з найнагальніших завдань, що постали перед Олександром Аніщенком, каже вона.

"Налагодити жорсткий контроль за препаратами, що закуповуються державою. Сума таких закупівель становить 600-800 мільйонів гривень. Це програми: з туберкульозу, онкології, ВІЛ/СНІД, із репродуктивного здоров'я, із трансплантології. На сьогодні фармацевтичний ринок щодо тендерів, які проводяться міністерством охорони здоров'я, тобто виграють одні й ті ж компанії", - наголосила Бахтеєва.

Депутати сходяться на тому, що приналежність нового міністра охорони здоров'я до так званої "донецької групи" полегшить йому виконання будь-якого завдання.

Олександр Аніщенко у 2003-2005 і 2006-2010 роках працював начальником управління охорони здоров'я Донецької обласної держадміністрації.

Із грудня 2010 року він працював першим заступником міністра охорони здоров`я.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!