Українці не довіряють гривні - опитування

Вівторок, 24 травня 2011, 17:15

Найстабільнішою валютою населення вважає євро - 57%, долару віддають перевагу 19%, а гривні довіряють лише 5% українців.

Українці в основному зберігають свої заощадження на депозитах, а також вкладають в купівлю іноземної валюти.

Про це свідчать дані опитування, провденого у Києві у квітні, передає ТСН.

Найстабільнішою валютою населення вважає євро - 57%, долару віддають перевагу 19%, а гривні довіряють лише 5% опитаних.

Реклама:

При цьому зберігають свої заощадження українці в основному в доларах і гривнях - 47% і 41% відповідно. І тільки 10% - в євро.

Третина опитаних розміщує свої вільні кошти на депозити у банках - 33%.

При цьому більше половини опитаних при виборі конкретної фінустанови і виду вкладу звертають увагу на рівень процентної ставки.

Депозитні вклади українці роблять в основному в гривнях - 50%, оскільки у національній валюті, традиційно, найвищі відсоткові ставки. Долару довіряють 28% і євро - 14%.

Результати опитання вцілому відбивають тенденції, що спостерігаються на вітчизняному фінансовому ринку.

Населення значно більше довіряє іноземній валюті, ніж гривні. Тому не дивно, що українці віддають перевагу купівлі валюти як засобу збереження грошей від інфляції.

Так, за даними НБУ, населення в квітні 2011 року придбало іноземної валюти на 762,2 мільйона доларів більше, ніж продало, тоді як у березні - на 1,104 мільярда доларів.

Купуючи іноземну валюту, українці захищають свої заощадження від курсових коливань.

Нагадаємо, що експерти вважають, що восени Нацбанк може девальвувати національну валюту, якщо умови експорту не вдасться поліпшити.

У свою чергу в НБУ запевняють, що у 2011 році курс гривні залишиться стабільним по відношенню до долара завдяки гарному платіжному балансу і наявності достатніх резервів Національного банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: