Фінансові афери завжди матимуть попит - експерт

П'ятниця, 20 травня 2011, 21:40

Фінансові афери мають розповсюдження, оскільки завжди є люди, готові брати у них участь.

Про це заявив президент "Всеукраїнської Громадської організації захисту прав споживачів фінансовіх послуг" Руслан Демчак в ефірі програми "Реальна економіка" на "Першому діловому".

"Це притаманно людям - вірити. І поки люди будуть вірити - доти будуть і такі пропозиції", - сказав він.

За словами Демчака, ці атракції мають спільні риси.

Реклама:

"В першу чергу це - ті організації, які пропонують великі відсотки. І люди думають, що дуже швидко і багато (зароблять). Піраміда будується за таким принципом, що перші заробляють, тому що вони є рекламним носієм. Перший, і навіть другий рівень - вони можуть дійсно отримати відсотки. Якщо бути десь другом організатора, або другом друга організатора - то навіть можна дійсно заробити 40% річних, тому що піраміда іще не встигне розпастися", - сказав він.

"Піраміда працює таким чином, що відсотки виплачуються не від інвестицій у будь-який сектор, а як правило відсотки виплачуються із тих внесків, які дають наступні "покоління" залучених вкладників. При цьому люди не знають, у якому вони "ярусі". І узагалі, вони не розуміють, що є "яруси", - пояснив Демчак.

Є й інші схеми "пірамід" - зокрема, покупки у групах.

"Суть цих груп полягає у тому, що людині пропонується наче б то дешевий кредит - 3-5% річних - і в результаті людина вносить якийсь перший внесок", - сказав Демчак.

"Але насправді це не кредит, а лише право купити товар через якийсь термін за рахунок внесків наступних "поколінь" таких самих клієнтів. А інколи їх може і не бути, бо треба роками чекати своєї черги. Але про це ніхто не каже", - наголосив він.

Програма "Детектор ринку" створена продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з виданнням "Економічна правда".

Програма виходить щоп'ятниці о 20:35 на телеканалі "Перший діловий".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!