Трейдери прогнозують зниження цін на зерно після введення мит

П'ятниця, 20 травня 2011, 15:52

Після прийняття Верховною радою закону про запровадження експортного мита на зерно, ціни на зернові, а саме на кукурудзу, можуть знизитися.

Такий прогноз експертів ІА "АПК-Інформ" озвучили представники низки українських зерноторгових компаній, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

На їхню думку, достатньо високий розмір прийнятих мит може призвести до того, що робота компаній буде збитковою.

Водночас, якщо враховувати співвідношення поточних цін на зернові та розміри мит, то цілком можливо, що експортна торгівля в підсумку може виявитися цілком рентабельною.

Реклама:

Ще одним чинником, який може вплинути на зниження цін, є невисокий інтерес до українського зерна на світовому ринку.

Водночас, через закриття експорту зерна з Росії Україна має всі шанси отримати досить непоганий прибуток у цьому сегменті торгівлі, вважають трейдери.

Що стосується сільгоспвиробників, то вони вважають можливе зниження цін на зернові, а саме кукурудзу, наразі малоімовірним.

Оператори ринку поки не дають коментарів щодо розміру мит, оскільки залишається незрозумілим механізм їх стягнення.

Нині зерноторгові компанії очікують подальшого розвитку ситуації.

При цьому вони також вважають необхідним заходом скасування експортних квот на пшеницю, що, на їхню думку, дозволить звільнити елеваторні потужності під зерно нового врожаю.

Як повідомлялося, 19 травня Верховна рада прийняла урядовий закон №3230-VI (законопроект №8321) про встановлення ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур.

Згідно із законом затверджено ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур: пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), полбу - 9%, але не менше 17 євро за 1 тонну; ячмінь - 14%, але не менше 23 євро за тонну; кукурудза - 12%, але не менше 20 євро за 1 тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!