У Дерипаски забрали Запорізький комбінат

Середа, 18 травня 2011, 16:58

Київський апеляційний господарський суд 17 травня 2011 року скасував незаконне рішення Господарського суду столиці від 27 грудня 2010 року і прийняв нове рішення про задоволення позову Генеральної прокуратури про повернення у державну власність контрольного пакета акцій ВАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат".

Про це пише газета "Дело" із посиланням на прес-службу Генпрокуратури.

"Розірвані договори купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "ЗАлК" у кількості 423 514 923 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна, що становить 68,01% статутного фонду товариства, укладені між Фондом державного майна України і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" і між ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" і компанією VELBAY HOLDINGS LIMITED (Кіпр). Повернено вказаний пакет акцій державі в особі Фонду державного майна України", - ідеться у повідомленні Генпрокуратури.

Суд апеляційної інстанції погодився з аргументами Генеральної прокуратури про те, що у зв'язку із розірванням за ініціативою ВАТ "ЗАлК" кредитної угоди з рефінансування інвестором заборгованості товариства в сумі 75,5 млн. доларів істотно змінилися обставини, чим суттєво порушені майнові інтереси держави.

Реклама:

Умовою приватизації ВАТ "ЗАлК" було рефінансування залученого в 1995 році і гарантованого державою кредиту на будівництво виробництва алюмінієвої фольги в розмірі 76,45 млн. доларів.

Як відомо, Запорізький алюмінієвий комбінат закінчив 2010 рік з збитками в 273,78 млн. гривень.

А наприкінці квітня 2011 року комбінат зупинив виробництво алюмінію, пояснюючи це високими тарифами на електроенергію.

Підприємство відключило останній електроліз з виплавки первинного алюмінію.

Залишається виробництво алюмінієвої катанки із використанням алюмінію, який в чушках та інших злитках будуть імпортувати з Росії.

У 2001 році в ході приватизації російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був проданий контрольний пакет акцій "ЗАлКу".

Власником "ЗАлКу" у 2004 році стала російська група СУАЛ, а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл", створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore.

"Русалу" в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод.

Головним власником "Русала" є Олег Дерипаска.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: