Зарплати в конвертах влаштовують всіх - експерт

П'ятниця, 13 травня 2011, 20:17

Ситуація із зарплатою в конвертах влаштовує всіх - громадян, які заощаджують на податках, бізнес, який просто економить на податках, і влада, окремі представники якої прикривають або навіть беруть участь в організації конвертаційного бізнесу.

Про це у своїй статті для пише кандидат юридичних наук, адвокат Данило Гетманцев, передає DT.UA.

На його думку, програють в цьому питанні тільки наступні покоління - "їм вже сьогодні, з самого народження нав'язується філософія подвійних стандартів, починаючи з побутового рівня".

Гетманцев зазначає, що самим зацікавленим в існуванні чорних зарплатних схем є роботодавець, економія якого на єдиний соціальний внесок становить від 36,76% до 49,7% від фонду оплати праці в залежності від виду діяльності підприємства.

Реклама:

У той же час, за його словами, зарплати в конвертах вигідні в не меншому ступені працівнику, ніж роботодавцю, адже в іншому випадку найманий працівник буде недоотримувати 15-17% зарплати.

Вигідна існуюча ситуація, на думку автора, і деякої частини діючої влади, точніше, тим її представникам, які протегують конвертаційному бізнесу.

При цьому Гетманцев підкреслює, що мова не йде про вище керівництво країни.

"Проте, з іншого боку, яким чином може існувати добре налагоджена і широко поширена мережа конвертаційних центрів з набором універсальних і жорстко тарифікованих послуг, що надаються підприємцям? ... Адже без конвертаційних схем неможливі були б і чорні зарплати як такі", - відзначає автор.

Він підкреслює, що існування чорних зарплат живить цілий ряд взаємозв'язаних обставин, коріння яких у недосконалості існуючої податкової та фінансової системи, корупції в державному апараті.

Але найголовнішим чинником, що обумовлює безперспективність протидії цьому явищу репресивними заходами, на його думку, є те, що існуючий стан справ влаштовує всі сторони відносин, пов'язаних з цим явищем.

"Зарплати в конвертах це ж один із проявів корупційності не тільки нашої держави, а й суспільства, за яку несе в рівній мірі відповідальність і той, хто дає хабар, і той, хто її бере", - пише адвокат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: