Азаров обіцяє пом'якшити режим експорту зерна

П'ятниця, 13 травня 2011, 15:59

Уряд вивчає можливість скасування квот на експорт пшениці в сезоні 2010/11 років і обіцяє відмовитися від обмежень експорту у майбутньому сезоні за умови отримання "хорошого" урожаю.

Про це сказав прем'єр-міністр Микола Азаров.

Україна ввела квотування експорту пшениці, ячменю і кукурудзи в жовтні 2010 року у зв'язку з різким сплеском попиту на українське зерно після рішення сусідній Росії заборонити експорт зернових через істотне падіння врожаю.

В кінці квітня уряд відмінив обмеження на експорт кукурудзи, порахувавши, що наявні запаси гарантують стабільність внутрішніх цін на це зерно.

Реклама:

"Ми зараз розглядаємо можливість скасування квот на продовольчу пшеницю. Це рішення може відбутися в найближчі тижні, тому що запаси в нас хороші і ми можемо на таке рішення піти", - сказав Азаров в інтерв'ю  Reuters.

Рішення обмежити експорт зерна раніше критикувалося трейдерами і міжнародними організаціями, і прем'єр говорить, що в новому сезоні Київ може обійтися без лімітування відвантажень.

"Якщо у нас з'явиться достатньо об'єктивних даних про гарний урожай, то, з урахуванням перехідних запасів, які ми вже зараз маємо ... ніяких обмежень на експорт зерна не буде введено. Це я можу однозначно обіцяти", - сказав Азаров.

За словами прем'єра, поки у Києва "хороші" плани на врожай.

Азаров не уточнив, скільки зерна України очікує зібрати в поточному році, проте в кінці минулого місяця представник МінАП Анатолій Розгон сказав, що міністерство прогнозує збір зернових на рівні до 45 мільйонів тонн у порівнянні з 39,2 мільйона в 2010 році.

Україна споживає близько 26 мільйонів тонн зерна в сезон.

По думку аналітиків, високий урожай 2011 року і значні перехідні запаси дають можливість Києву відправити на експорт до 24 мільйонів тонн зерна в сезоні 2011/12 років в порівнянні з очікуваним експортом в максимум 13 мільйонів тонн в 2010/11.

Однак аналітики сумніваються, що уряд повністю відмовиться від обмежень на зерновому експортному ринку.

Україна вдавалася до негласного бмеженням експорту на початку цього сезону, використовуючи бюрократичні та митні механізми для штучного стримування експортних відвантажень.

Лише після масштабної критики з боку Заходу Київ у жовтні 2010 року офіційно ввів квоти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!