Думка експерта: Зниження попиту на іноземну валюту - сезонне

Четвер, 12 травня 2011, 14:40

Обсяг купленої населенням готівкової іноземної валюти у квітні 2011 року знизився на 11,49% - до 2,35 млрд. доларів, обсяг продажу виріс на 2,35% - до 1,5885 млрд. доларів.

Чисте сальдо придбання готівкової іноземної валюти скоротилося на 30,95% до 762 млн. доларів.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, це, перш за все, обумовлено стабільністю гривні: середній курс продажу готівкового долара в квітні знизився на 0,08% до 7,981 гривні.

Водночас, відносно високий рівень інфляції в квітні (1,3%), викликаний підвищенням цін на продукти харчування, тарифи на комунальні послуги, зростанням цін на бензин, сприяв збільшенню витрат резидентів на товари першої необхідності замість купівлі іноземної валюти.

Реклама:

"Цілком можливо, що з цих же причин третій місяць поспіль підвищується кількість проданої готівкової валюти", - зазначив експерт.

Також Івченко звернув увагу, що частка готівкового валютного ринку в загальному обсязі валютного ринку скорочується вже кілька місяців: з 20,37% у січні до 14,64% у квітні.

Така тенденція свідчить про зниження впливу настроїв населення на валютний ринок у країні, упевнений він.

"Попит на готівкову іноземну валюту у травні традиційно знизиться, що пов'язано з великою кількістю вихідних. У літні місяці попит на валюту багато в чому буде залежати від динаміки вартості долара. Поки що підстав для істотного стрибка долара в країні, немає. Це дає можливість прогнозувати помірні обсяги покупок населенням готівкової іноземної валюти в червні-серпні", - відзначив Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!