Трейдери не бачать причин для дефіциту нафтопродуктів

Середа, 11 травня 2011, 09:58

Асоціація "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів Україна" не бачить передумов для дестабілізації поставок нафтопродуктів в найближчому майбутньому.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу об'єднання.

Асоціація протестує проти "провокаційних заяв" нафтопереробних компаній, зокрема "ТНК-ВР Коммерс", про існування передумов для дефіциту палива в Україну у зв'язку з ремонтом Мозирського НПЗ і проблемами в Росії.

"На відміну від раптових поломок і зупинок Лисичанського НПЗ, ремонт на Мозирському НПЗ є плановим, тобто супроводжується напрацюванням необхідних обсягів продукту для безперебійної поставки споживачам", - зазначив президент асоціації Леонід Косянчук.

Реклама:

" А постачання з Росії - мізерні, у зв'язку з чим заходи російського уряду з обмеження експорту бензину не будуть мати будь-яких наслідків для України", - наголосив він.

У "Об'єднанні операторів ринку нафтопродуктів України" упевнені, що дефіцит палива в нашій країні може бути викликаний лише двома факторами, які, на нашу думку стали реальними причинами проблем, що спостерігаються сьогодні в РФ.

Перший фактор - реалізація ініціатив по так званої підтримки нафтопереробної галузі (імпортні мита, квотування, ліцензування і т.д.).

Це автоматично обмежить конкуренцію на ринку і вб'є диверсифіковану систему постачання Україною паливом.

"Саме монопольне улаштування російського ринку, повністю контрольованого власниками НПЗ, які ведуть згідно з висновками Федеральної антимонопольної служби Росії дискримінаційну цінову політику, і обмежує доступ до ресурсу незалежних гравців. Тут треба спростувати ще одну заяву "ТНК-ВР Коммерс": у вільному продажу компанія паливо не пропонує, про що свідчить прайс-листок на офіційному інтернет-сайті, де вже кілька тижнів пустують цінові пропозиції бензинів і дизпалива", - сказано у повідомленні.

В об'єднанні відзначають, що другий проблемний чинник - посилення державного регулювання цін, що також стало однією з причин зникнення палива на багатьох російських АЗС.

"Незважаючи на такі очевидні наслідки держрегулювання, Міненерговугілля продовжує "рекомендувати" явно нереальні цінові коридори, які в кращому разі відповідають оптовим, але не роздрібними цінам, продиктованим об'єктивними чинниками", - відзначають в Асоціації.

"Якщо в ТНК-ВР пророкують нестачук імпортного продукту, то чому не збільшують переробку нафти на "ЛІНІК", щоб покрити нібито назріває дефіцит?", - підкреслив Косянчук.

"Або ця російська компанія сама не вірить у свої прогнози, навмисне дезінформуючи громадськість і влада Україні з метою лобіювання мит і квот на імпорт, або просто не здатна наростити виробництво всупереч заявам про готовність наситити ринок нафтопродуктами в разі обмеження імпорту", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!