НБУ надрукував 4 мільярди для викупу валюти в першому кварталі

Вівторок, 10 травня 2011, 20:29

Національний банк в першому кварталі 2011 року випустив в обіг 4,1 мільярда гривень для викупу на міжбанківському ринку іноземної валюти на суму, еквівалентну 498,7 мільйона доларів.

Про це повідомляє НБУ, інформує Finance.

Сальдо інтервенцій НБУ на валютному ринку було позитивним в січні - 255,5 мільйона доларів і в березні 251 мільйон доларів при незначних нетто-продажах в лютому - 7,4 мільйона доларів.

"Безпосередніми чинниками підживлення профіциту ліквідності банківської системи були як фіскальні чинники - витрати урядом коштів зі своїх рахунків, так і проведення Національним банком протягом першого кварталу операцій викупу іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів, що призвело до випуску в обіг 4,1 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні центрального банку.

НБУ не наводить порівняльних даних про обсяг грошової емісії в першому кварталі минулого року, коли на валютному ринку переважав попит на іноземну валюту, і сальдо операцій центрального банку було негативним - 687 мільйонів доларів.

В той же час, рефінансування банків в січні-березні 2010 року становило 3,4 мільярда гривень в порівнянні з 7,9 мільйона гривень за перші три місяці цього року.

Як раніше повідомив НБУ, обсяг чистої емісії безготівкових грошей за весь 2010 рік становив 35,5 мільярда гривень і на 99,4% був використаний для викупу іноземної валюти.

Завдяки зростанню пропозиції валюти навесні і влітку минулого року, сальдо інтервенцій НБУ за перші вісім місяців складало 3,5 мільярда доларів.

Але у вересні-грудні Нацбанку довелося продати на ринку близько 2,2 мільярда доларів, позитивне сальдо інтервенцій за підсумками року скоротилося до 1,3 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!