ЄС запасається російським газом перед подорожчанням

Вівторок, 10 травня 2011, 16:15

Постачання газу "Газпрому" на експорт в даний час тримаються на рівні зимових місяців.

Заявив журналістам глава концерну Олексій Міллер, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Зараз травень, а обсяги експорту "Газпрому" практично відповідають зимовим рівнями. Заявка на сьогодні - майже 500 мільйонів кубічних метрів!" - сказав він.

"При цьому слід зазначити, що збільшуються не тільки обсяги, а й темпи зростання попиту на газ в Європі. Якщо в I кварталі ми поставили в далеке зарубіжжя на 12,4% більше газу, ніж за січень-березень 2010 року, то за підсумками квітня в порівнянні з квітнем минулого року зафіксований приріст вже в 20,5%", - сказав він.

Реклама:

"За оперативною інформацією, в першій декаді травня добові поставки газу на експорт у далеке зарубіжжя перевищили аналогічні показники 2010 року в середньому вже на 27,8%. Значно вище і внутрішнє споживання - добові поставки в середньому на 10,9% більше, ніж у травні 2010 року", - додав глава "Газпрому".

"Можна сказати, що зростання попиту на газ "Газпрому" стає стійкою тенденцією 2011 року", - уклав він.

Інвестиційний банк Sanford C. Bernstein в опублікованому в понеділок огляді європейського газового ринку відзначає, що всі європейські країни в очікуванні підвищення ціни газу за довгостроковими контрактами з 2 півріччя зараз прагнуть закачати в сховища максимальні обсяги.

Вже зараз запаси газу в ПСГ європейських країн, що мають доступ до СПГ, перевищує торішні рівні на 28%, в Німеччині, яка використовує трубопровідний газ - на 14%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!