В ЄС лобіюватимуть сланцевий газ

Вівторок, 10 травня 2011, 10:28

Польща має намір пропагувати розвиток нетрадиційного газу під час свого головування в ЄС, а в майбутньому просуватиме ідею видобування сланцевого газу як спільний європейський проект.

Виступаючи в Брюсселі, заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ Польщі Мацєй Спунар заявив, що дискусія щодо перспектив видобутку сланцевого газу в Європі є "як ніколи на часі", повідомляє UA-Energy.org.

Катастрофа на Фукусімі порушила питання щодо майбутнього атомної енергетики, а стрибки цін на паливо вимагають "інноваційних рішень" - у цих умовах сланцевий газ може бути відповіддю на такі виклики.

Він також може знизити енергетичну залежність ЄС і допомогти виконати амбітні плани щодо зменшення викидів вуглецевих газів.

Реклама:

Анджей Козловськи, один із високопосадовців компанії PKN Orlen, заявив, що його компанія була однією з перших в Європі, яка почала займатись сланцевим газом після визначного досвіду США у видобуванні нетрадиційного палива.

Разом із тим, за словами Козловського, "без законодавчої підтримки з боку ЄС" навіть така велика компанія як PKN Orlen навряд чи зможе досягнути поставлених цілей.

Марек Карабула, віце-президент Polish Oil and Gas Company (PGniG), підкреслив, що потрібно "розламувати стереотипи" пересічних людей щодо сланцевого газу.

Хоча у соціальних медіа транслюється відео про те, що його видобуток є загрозою для навколишнього середовища і споживачів, у польському суспільстві потрібно розвивати сприйняття людей про "хороший" і "безпечний" сланцевий газ.

Також Карабула нагадав, що сьогодні в Польщі видаються лише ліцензії на розвідку, не на видобуток - останні будуть видаватись тільки після того, як запаси будуть доведені.

У той же час, Джессі Скотт, програмний лідер британської організації E3G, прокоментувала, що заяви про сланцевий газ як "європейське рішення" є боєм, який ще потрібно виграти.

Вона поцікавилась, чи сланцевий газ буде зазначений в Енергетичній Дорожній Карті до 2050 року, яку Європейська Комісія поширить у листопаді.

Окрім цього, Єврокомісія може поставити багато умов щодо навколишнього середовища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!