Україна почала імпорт цукру

Вівторок, 10 травня 2011, 10:03

Україна, яка практично не імпортувала цукор в сезоні 2010-2011 року, знову почала поповнювати дефіцит поставками з-за кордону.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на дані "АйЕсБі Агроконсалтинг".

Перше судно з Бразилії із цукром-сирцем, в рамках виділеної квоти на імпорт цукру-сирцю почало розвантаження в порту Одеси.

Одержувачем цукру-сирцю є ВАТ "Володимир-Волинський цукровий завод", який у попередні роки переробляв більшу частину імпортованого цукру-сирцю.

Реклама:

Імпорт цукру-сирцю Володимир-Волинським цукровим заводом в Україні в 2011 році очікується на рівні 130 тис. тонн, що становить половину обсягу пільгової квоти.

Багато операторів українського цукрового ринку заявляють, що в поточному році Україна буде відчувати дефіцит цукру в розмірі 300 тис. тонн, і пророкують зростання цін на цукор найближчим часом.

Незважаючи на початок імпорту, цукор-сирець буде доступний для переробки тільки в другій половині червня, тому що в квітні-травні весь цукор-сирець з поставкою в травні уже був викуплений.

Ситуація може бути виправлена тільки у випадку, якщо Міністерство економічного розвитку і торгівлі України дозволить імпорт цукру-сирцю з Таїланду в рамках уже виділеної квоти, тому що морські порти в Бразилії, яка є основною країною походження в рамках квоти, не мають можливостей зі збільшення своїх потужностей.

Як відомо, Україна практично не імпортувала цукор в 2011 році.

За даними асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" в першому кварталі поточного року в Україну було імпортовано всього лише 2,6 тис. тонн бурякового цукру, що більш ніж у сім разів менше за імпортовані обсяги цього продукту (19,5 тис. тонн) за аналогічний період попереднього року.

Цукор-сирець за той же період взагалі не ввозився, тоді як у 2010 році обсяг імпорту цього товару склав 21,8 тис. тонн за аналогічний період.

Україна при вступі до СОТ погодилася на щорічний імпорт за пільговим митним тарифом 267,8 тис. тонн цукру-сирцю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: