Профспілки назвали державу найгіршим роботодавцем України

П'ятниця, 29 квітня 2011, 11:41

Напередодні Міжнародного дня солідарності трудящих 1-го травня Національний форум профспілок оприлюднив результати моніторингу трудових конфліктів.

Результати є невтішними для державного сектора, передає Deutsche Welle.

За результатами профспілкового моніторингу встановлено, що торік Україна опинилася серед 7 країн світу, борги із зарплати в яких були найбільшими у світі.

Причинами цього названі недосконале законодавство та податкова система, а також порушення законів про оплату праці.

Реклама:

Внаслідок однієї з найменших у світі частки зарплати у вартості кінцевих продуктів та послуг, податковий тиск на фонд зарплати і відсутність у більшості підприємств обігових коштів, за словами авторів моніторингу, спричинили подальше зменшення обсягів зарплатні в Україні, яка в середньому наразі є однією з найнижчих в Європі.

Голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук заявив по необхідність змін до законодавства щодо профспілок, оскільки теперішні закони фактично унеможливлюють такий спосіб боротьби за права найманих працівників, як страйк.

"Якщо суд визнає, що страйк був проведений незаконно, то всі завдані роботодавцю збитки мають компенсувати наймані працівники", - говорить він.

Якібчук переконаний, що в разі, якщо не буде ухвалена державна програма зі створення робочих місць, проблема безробіття не буде вирішена, а кількість безробітних буде щороку зростати.

Але головною проблемою захисту прав працівників профспілковий лідер вважає політизацію профспілкового руху.

За його словами, моніторинг довів, що в Україні наразі немає жодної профспілки, "яка б не була підконтрольна тій чи іншій партії чи політичній силі".

Порушення норм безпеки та охорони праці та відсталі технології, як свідчить моніторинг, забезпечують високий травматизм, особливо у вугільній галузі.

Новим явищем назване витіснення з ринку праці представників малого і середнього бізнесу.

Після ухвалення Податкового кодексу кількість фізичних осіб-підприємців скоротилося на третину в порівнянні торішніми даними.

На відміну від Якібчука, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що влада не так витискає малий та середній бізнес з ринку, як сприяє його відходу в економічну "тінь".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!