Янукович погодив чергові подорожчання електроенергії

Четвер, 28 квітня 2011, 10:25

Національна комісія регулювання електроенергетики у квітні та грудні 2011 року повинна прийняти постанови про приведення відпускних тарифів на електроенергію для побутових споживачів (населення) до економічно обґрунтованого рівня.

Відповідні терміни вказані в Національному плані дій на 2011 рік щодо упровадження програми економічних реформ до 2014 року, затвердженому указом президента Віктора Януковича від 27 квітня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Таким чином, при прийнятті відповідних рішень тарифи на електроенергію для населення можуть зрости з травня 2011 року та із січня 2012 року.

Як повідомлялося, стратегія економічних реформ президента на 2010-2014 роки передбачає поступове встановлення економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію із наданням адресної допомоги бідним верствам населення.

Реклама:

Держава стримувала ціни на електроенергію для населення протягом семи років - з квітня 1999 року по квітень 2006 року.

Це призвело до того, що незмінні ціни перестали покривати витрати, пов'язані з виробництвом, транспортуванням та постачанням електроенергії.

Українська влада в кінці 2005 року почала поетапне приведення відпускних тарифів на електроенергію для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня.

Відпускні тарифи на електроенергію для населення з 1 травня 2006 року зросли на 25%, а з 1 вересня - ще на 25%.

Планувалося, що відпускні ціни на електроенергію для населення будуть приведені до економічно обґрунтованого рівня до середини 2008 року.

Однак цей процес був припинений і зростання цін на електроенергію для побутових споживачів був знову заморожене, але вже до 2011 року.

У 2011 році комісія двічі підвищила ціни на електроенергію для населення.

 З 1 лютого НКРЕ підвищила тарифи для населення, яке споживає понад 150 кВт-год електроенергії на місяць, на 30%.

З 1 квітня НКРЕ підвищила тарифи на електроенергію для населення на 15%.

НКРЕ переглядає тарифи для населення із метою їх поступового приведення до економічно обґрунтованого рівня, а також для скорочення рівня перехресного субсидування за рахунок промислових споживачів.

Населення не оплачує і половини фактичних витрат на виробництво, передачу та постачання електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!