У Арбузова хочуть створити банк "поганих активів"

Четвер, 28 квітня 2011, 09:59

Національний банк України виніс на обговорення громадськості питання про створення банку "поганих активів".

Про це ідеться у зверненні заступника голови Нацбанку Ігоря Соркіна, оприлюдненому на веб-сайті НБУ.

"Створення такої установи для подолання кризи проблемних активів є досить поширеною міжнародною практикою. Просимо усіх зацікавлених осіб активно брати участь в обговоренні можливих механізмів створення і функціонування банку поганих активів", - говориться наголошується у повідомленні.

У Нацбанку вважають, що "накопичені проблемні активи негативно впливають на регулятивний капітал банків, стримують відновлення кредитування економіки і є істотною перешкодою стимулюванню економічного зростання та підвищенню інвестиційної привабливості країни".

Реклама:

За даними НБУ, обсяг проблемних активів у банківській системі України станом на 1 квітня 2011 року становить 15% усіх активів банків у порівнянні з 2,5% у 2008 році.

У НБУ вважають, що одним із дієвих механізмів вирішення цього питання може стати створення банку "поганих активів", основна діяльність якого має полягати в придбанні та управлінні проблемними активами банків.

"Такий підхід до оздоровлення банківської системи, на наш погляд, дозволить знизити навантаження на капітал, зменшити витрати часу, коштів і зусиль, необхідних для обслуговування проблемних активів, надасть банкам можливість повернутися до нормального режиму роботи і зосередитися на виконанні своїх основних функцій, в першу чергу на кредитуванні економіки", - наголошується у повідомленні.

НБУ закликає всі зацікавлені сторони брати активну участь в обговоренні можливих механізмів створення і функціонування банку "поганих активів". Пропозиції приймаються впродовж місяця.

Як повідомлялося, раніше керівництво Нацбанку заявляло про можливу реорганізацію проблемного Родовід Банку у банк "поганих активів", але тільки для державних фінустанов.

За словами голови НБУ Сергія Арбузова, поки що Родовід Банк працюватиме як банк без права приймати вклади, а наприкінці 2011 року, залежно від показників його діяльності, ухвалюватиметься рішення про доцільність обмеження банківської ліцензії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!