"Хліб Інвестбуд" увійшов до п’ятірки найбільших експортерів пшениці

Середа, 27 квітня 2011, 09:43

Державна компанія "Хліб Інвестбуд" за перший же сезон своєї роботи вийшла у топ-п'ять експортерів пшениці з України.

Як свідчать дані аналітичної компанії "ПроАгро" за підсумками липня 2010 - березня 2011 року компанія "Хліб Інвестбуд" посідає п'яте місце за обсягами експорту пшениці з України, пише газета "Дело".

За кілька місяців до кінця сезону ситуація в рейтингу може коригуватися, проте швидше за все незначно, враховуючи що в країні продовжують діяти обмеження експорту зерна.

Хоча уряд робить перші кроки у бік лібералізації експорту, проте відносно пшениці, швидше за все, обмеження будуть діяти максимально довго.

Реклама:

Видання відзначає, що уся п'ятірка найбільших експортерів пшениці зазнала суттєвих змін, що є прямим наслідком того, що низка минулорічних лідерів не змогли отримати квоту на експорт.

Так, компанія "Луї Дрейфус Україна Лтд", яка за підсумками минулого сезону була четвертою з експорту пшениці, в нинішньому сезоні поки в топ-п'ять не потрапила зовсім.

"Основна причина такої розстановки сил - обмеження на експорт зерна в поточному сезоні, оскільки розподіл квот і критерії, за якими виділялися квоти, були досить специфічні", - говорить голова аналітичного департаменту компанії "Про Консалтинг"Олександр Соколов.

"Якщо проаналізувати останні кілька сезонів, коли на ринку зерна діяли ринкові умови, то звичайно поява в п'ятірці лідерів невідомої компанії, яка тільки почала роботу, - випадок неординарний", - зазначив він.

На думку експерта, повноцінною перевіркою для "Хліб Інвестбуду" стане майбутній сезон.

"Якщо, як і декларують чиновники, квотування експорту зерна не буде продовжено, то, швидше за все, вже в наступному сезоні ми побачимо традиційну п'ятірку лідерів" - зазначив Соколов.

Як відомо, при розподілі квот на експорт зерна багато міжнародних зернотрейдерів не змогли задовольнити свої заявки.

Особливо дисбаланс був помітний при другому розподілі квот 11 січня. Тоді міжвідомча комісія розподілила 2 млн. тонн експортної квоти між близько 30 компаніями.

При цьому державна компанія "Хліб Інвестбуд" стала абсолютним рекордсменом - їй дісталося максимальні обсяги і "кукурудзяної", і "пшеничної" квоти.

Так, з півмільйонним квоти на експорт пшениці держкомпанії дісталася майже половина - 221,342 тис. тонн, а з 1,5 млн. тонн квоти на експорт кукурудзи на частку держтрейдера припала третина обсягу (543,506 тис. тонн).

Також серед компаній, які отримали 11 січня квоту: "Сарна" (55,336 тис. тонн квоти на пшеницю і 153,994 тис. тонн - кукурудзи), "Кернел-Трейд" (46,113 тис. тонн на пшеницю і 135,877 тис. тонн - на кукурудзу), "Волари Експорт" (31,358 тис. тонн пшеничного квоти).

Тоді ж керівництво компанії "Хліб Інвестстбуд" заявило, що використовує виділені обсяги квоти для виконання міжурядових контрактів.

За словами директора компанії Роберта Бровді, компанія планує постачання продовольчої пшениці і фуражної кукурудзи на ринки Росії, Грузії та Вірменії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: