ДКЦПФР оцінила "проблемні" активи

Середа, 20 квітня 2011, 15:15

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку шляхом внесення змін до "Положення про визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування" установила механізм оцінки цінних паперів, обіг яких зупинено, або за якими емітент не виконує своїх зобов'язань, а також коштів, які розміщені на депозитах в банках із тимчасовою адміністрацією.

Про це ідеться в офіційному повідомленні ДКЦПФР.

У Комісії нагадали, що станом на 31 грудня 2010 року приблизна оцінка акцій, випуски яких зупинені і які перебувають в активах ІСІ, складає близько 343 млн. гривень.

Зокрема, проектом рішення комісії, передбачено, що акції, обіг яких зупинено, протягом наступних 12 місяців оцінюються за останньою балансовою вартістю.

Реклама:

Після цього перші 3 місяці ціна такого паперу зменшується на 50%, кожні подальші 3 місяці - на 25%.

У випадку відновлення обігу акцій їх вартість збільшується до тієї, яка була на дату зупинки.

Як відомо, цінні папери, які обертаються на фондовій біржі, оцінюються відповідно до їхньої ринкової вартості, яка ґрунтується на біржовому курсі.

При цьому, комісія відповідним проектом уточнила, що у разі, якщо на дату оцінки активів ІСІ, біржовий курс цінних паперів не визначено, оцінка таких активів здійснюється за останньою балансовою вартістю.

Крім того, у проекті рішення приділена увага оцінці акцій, які не внесені або виключені з біржового списку організаторів торгівлі.

Оцінка таких активів відбуватиметься на підставі інформації про прибутковість/збитковість емітента.

Так, у рік придбання КУА оцінюватиме акції за балансовою вартістю.

У разі збитковості емітента більше, ніж 2 роки поспіль, відбуватиметься щорічне зменшення вартості його акцій на 25%, якщо прибутковість емітента не відновлюється.

Понижувальний коефіцієнт також вводиться і при оцінці паїв/часток господарських товариств.

Ціна облігацій по яких емітенти не в змозі вчасно виконати зобов'язання через місяць після цього зменшується на 50 %, через 3 місяці - стане нульовою.

Грошові кошти і метали, що розміщені на рахунках банків, які не виконують своїх зобов'язань і в яких введена тимчасова адміністрація, оцінюватимуться із застосуванням коефіцієнта 0,9, який зменшується на 0,1 кожен подальший місяць.

У випадку із металами перші три місяці дії тимчасової адміністрації застосовується такий самий коефіцієнт, а надалі йде його зменшення на 0,1 кожен подальший місяць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!