"Укртелеком" просить уряд пом'якшити інвестзобов'язання

Середа, 20 квітня 2011, 09:31

Покупець "Укртелекому" - австрійська EPIC - переконує державу пом'якшити її інвестзобов'язання.

"Укртелеком" очікує масштабна реформа, заявив керуючий партнер австрійської EPIC Пітер Гольдшайдер, пише видання "Комерсант Україна".

Її подробиці компанія обіцяє розкрити після закриття операції з купівлі держоператора - у травні.

Але вже зараз у EPIC заявляють, що розраховують знизити витрати за рахунок скорочення персоналу і відмови від збиткових послуг.

Реклама:

Відрахування із заробітної плати в 2010 році становили 45% всіх витрат компанії, тоді як, за словами Гольдшайдер, у західноєвропейських операторів ця частка не перевищує 25%.

Тільки у I кварталі "Укртелеком" скоротив 4,4 тисячі співробітників. Оскільки звільнення відбуваються до закриття операції з продажу компанії, новий власник таким чином в чотири рази знизив виплати по вихідній допомозі.

Близько мільярда гривень "Укртелеком" розраховує заощадити, відмовившись від надання збиткових послуг - місцевої телефонії, радіо і телеграфу.

"Як приватна компанія ми не можемо дозволити собі надавати послуги нижче собівартості. Уряд не може примушувати нас надавати збиткові послуги за державними тарифами і не компенсувати втрати", - заявив він.

Заяви EPIC суперечать умовам приватизації "Укртелекому", на які компанія погодилася, беручи участь у конкурсі на право купівлі 92,79% оператора.

Зокрема, покупець зобов'язаний забезпечити надання послуг зв'язку в сільській місцевості та віддалених населених пунктах.

До того ж покупець "Укртелекому" зобов'язався зберегти штат компанії на момент підписання договору протягом півроку.

Отримати коментар Нацкомісії з питань регулювання зв'язку не вдалося. Але вже зараз держава робить ряд кроків з підтримки фактично вже приватного, а не державного оператора.

Зокрема, НКРЗ вже підвищила абонплату за користування стаціонарним телефоном - до осені її вартість зросте на 35%.

Регулятор також повернувся до ідеї створення Фонду універсальних послуг для компенсації витрат "Укртелекому" на місцеву телефонію та надання послуг інтернет-доступу в селах і віддалених населених пунктах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!