ЗМІ: Греція проситиме реструктуризувати борг

Вівторок, 19 квітня 2011, 20:20

Греція не впорається з обслуговуванням свого боргу і вже незабаром уряд країни попросить кредиторів його реструктуризувати.

Про це повідомляє Deutsche Welle із посиланням на європейські друковані ЗМІ.

Центральні друковані видання країн єврозони в один голос, посилаючись на джерела у грецькому уряді та в Єврокомісії, заявляють про переговори між Афінами та Брюсселем про реструктуризацію боргів Греції.

"Питання вже не у тому, чи буде реструктуризація, а у тому - коли?", - пише зокрема німецька газета Die Welt.

Реклама:

Видання повідомляє, що низка німецьких урядовців неофіційно заявляє про підтримку такого кроку.

У Єврокомісії спростовують інформацію про такі переговори, а Європейський центральний банк попереджає про негативні наслідки реструктуризації боргу.

За словами експертів ЄЦБ, таке рішення остаточно підірве довіру кредиторів до Греції та погіршить і без того скрутне становище місцевих банків, у розпорядженні яких перебуває значна частина грецьких облігацій.

Крім того, у центробанку побоюються "ефекту доміно".

Як повідомляють ЗМІ, нині обговорюються такі заходи як відтермінування виплат за облігаціями і відмова від виплати частини відсотків за кредитами.

У фінансових колах, близьких до німецького уряду, заявляють, що без реструктуризації Греції не протриматися й до кінця літа.

Як сказав в інтерв'ю Reuters радник міністра фінансів Клеменс Фюст, Греція не витримає навантаження - країні доводиться віддавати значну частку зібраних податків на обслуговування боргу.

"Якщо країна збирає податки обсягом у 20% від ВВП і половину віддає лише на виплату відсотків за боргами, то довго вона не протримається", - переконаний експерт.

Фюст вказує також на зростаючі політичні ризики: чим більше уряд в Афінах "закручує фінансові гайки", тим вища імовірність, що рано чи пізно прийдуть інші політики, які скажуть: "Годі".

Як відомо, загальний обсяг державної заборгованості Греції становить 325 мільярдів євро.

До 2013 року борги, як очікується, становитимуть 160% від ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!