"Укравтодор" заборгував 20 мільярдів за кредитами

Понеділок, 18 квітня 2011, 13:43

Залишок непогашених кредитів, залучених Державним агентством автомобільних доріг ("Укравтодор") за станом на 1 січня 2011 року склала 19,8 млрд. гривень.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Рахункової палати.

За її даними, на сьогодні налічується 17 діючих договорів між "Укравтодором" і міжнародним банківськими установами.

Рахункова палата також вказує на неефективне використання коштів на дорожні роботи в 2009-2010 роках.

Реклама:

"З 18,9 млрд. гривень, запланованих законами про державний бюджет на 2009 і 2010 роки на розвиток мережі і утримання автомобільних доріг витрат, виділено тільки 14,3 млрд. гривень. З них 36,8% пішли на утримання доріг, 41,6% - на погашення кредитів і лише 5% - на будівництво нових доріг і капремонт", - вказується у повідомленні.

У Рахунковій палаті відзначають, що в 2009 році в Україні було збудовано 33 км нових доріг та капітально відремонтовано 79,4 км.

У 2010 році капітальний ремонт не проводився, при цьому було побудовано 31,7 км доріг.

Згідно з повідомленням, балансова вартість мережі автодоріг за останні два роки зменшилася на 7,2%, а рівень зносу виріс на 16%.

Вартість незавершеного будівництва збільшилася з 30 до 39,2% (7,5 млрд. гривень) балансової вартості, а протяжність доріг з незавершеним будівництвом - удвічі.

"Головна причина не в грошах або їх нестачі, а як вони використовуються. Необхідно докорінно змінити сам механізм спрямування та використання фінансових ресурсів. Незважаючи на те, що "Укравтодор" для держбюджету залишається однією з найбільш витратних статей, очевидна тенденція зниження ефективності в галузі і віддачі від фінансових вкладень в неї", заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

"На сьогодні сенс існування "Укравтодору", як бачимо з матеріалів аудиту, не капітальний ремонт автодоріг та створення нових магістралей, а зведення дебету з кредитом", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: