Непрозорість – ключова проблема кредитування малого бізнесу – банкіри

Неділя, 10 квітня 2011, 14:23

Непрозора структура самого бізнесу, фактична відсутність повноцінної фінансової і бухгалтерської звітності робить аналіз ризиків такого кредитування малопродуктивним, а часто - і зовсім марним заняттям, зазначають банкіри.

"Ми нерідко маємо справу з тим, що навіть здоровий бізнес без правильної звітності та впорядкування бухгалтерії не може одержати кредит", - розповів DT.UA директор Західного макрорегіону корпоративного бізнесу "Ерсте Банку" Юрій Лободін.

Другим проблемним моментом залишається низька частка власного капіталу в бізнесах.

"Будь-який кредитор готовий ризикувати у певних пропорціях. І коли в балансі підприємства усього 5-15% власного капіталу, а решта - позиковий, ризики істотно збільшуються. Будь-яка управлінська помилка може обернутися неплатоспроможністю. Не так багато підприємств мають мінімально прийнятні для банків 30% запасу потужності, які ми хочемо бачити", - каже фінансист.

Критикують фінансисти і підходи підприємців до організації бізнесу.

"Економічна база малих підприємств досить слабка. Доводиться з ними працювати напряму, тому що вони не вміють сформувати навіть простий і елементарний бізнес-план, - розповідає директор регіонального центру банку "Форум" Юрій Харчук. - Стратегія банку - це кредитувати бізнес. Правильно зазначалося, що ми прийшли на ринок України не для того, щоб продавати заставне забезпечення, а для того, щоб кредитувати бізнес і розвивати його. І ми менше звертаємо увагу на це забезпечення - надто часто воно буває неліквідним. А здебільшого звертаємо увагу на бізнес".

Тим не менш, банки потроху починають активізувати кредитні програми для сегменту МСБ. Зокрема, зараз середньоринкові ставки за такими позиками вже знизилися до 19-20%, а деякі банки, - наприклад, державний Укрексімбанк - готові видавати малому бізнесу кошти навіть під 17% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!