ЄС просить Москву не блокувати "Набукко"

Понеділок, 28 березня 2011, 20:18

Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер закликав Росію припинити тиск на країни Центральної Азії, який може блокувати розвиток проекту "Набукко".

Про це повідомляє сьогодні AFP, передає УНІАН.

"Набукко" не є прямим конкурентом "Південному потоку", - сказав він.

"Я ціную Росію як партнера в питаннях російського газу, але що стосується газу з третіх країн, я віддаю перевагу найкоротшому шляху, а не шляху, який робить круг через Росію", - додав єврокомісар.

Реклама:

Як повідомлялося, проект "Набукко" передбачає будівництво газопроводу протяжністю 3300 кілометрів для доставки газу з Центральної Азії до Європи через Азербайджан і Туреччину.

Вартість проекту оцінюється в 7,9 мільярда євро. Передбачається, що в будівництві газопроводу візьмуть участь австрійська OMV, угорська MOL, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz, турецька BOTAS і німецька RWE.

Консорціум сподівається, що проект може бути реалізований вже в 2014 році. Потенційна потужність газопроводу - 31 мільярдів кубометрів газу на рік.

"Південний потік" - система газопроводів, яка повинна з`єднати Росію і країни Південної і Центральної Європи. Магістральний газопровід повинен пройти по дну Чорного моря з міста Новоросійськ до міста Варна.

Передбачається, що далі "Південний потік" розгалужуватиметься: одна магістраль піде через Грецію на південь Італії, друга - через Сербію й Угорщину до Австрії.

Загальна протяжність чорноморської ділянки - близько 900 кілометрів, максимальна глибина - більш як 2000 метрів, проектна потужність - 63 мільярда кубометрів газу на рік. За припущенням, початок постачання - 2015 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!