У Бойка хочуть розширити домінування "ДТЕК"

Четвер, 24 березня 2011, 10:02

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко реалізує економічно витратний і соціально тупиковий вугільний сценарій розвитку вітчизняної енергетики, спрямований на домінування теплової генерації. 

Як вважає голова правління Фонду розвитку ядерної енергетики Анатолій Шведов, плани Міненерговгілля з нарощування частки ТЕС в структурі виробництва електроенергії в Україні можуть виявитися для вітчизняної енергетики катастрофічними, пише видання "Экономические известия".

"Міненерго планує збільшити кількість виробленої теплоелектростанціями електроенергії до 70% від загального обсягу, але це стане катастрофою для нашої енергетики з економічної та екологічної точок зору", - заявив експерт.

Як раніше повідомляли, в 2010 році ДП "НАЕК "Енергоатом" виробило в Україну 47,5% електроенергії, в той час як п'ять теплових генкомпаній - 36%.

Реклама:

Падіння частки ТЕС у загальній структурі вироблення електрики в 2009-2010 роках  зумовлене економічною кризою. Раніше АЕС і ТЕС виробляли в Україну приблизно рівну кількість електроенергії.

Власне, збереження рівних пропорційних часток у виробництві електрики між атомниками і тепловиками і передбачала розроблена в 2005 році Енергетична стратегія розвитку України на період до 2030 року, яка при цьому містила завищені параметри росту енергоспоживання на 5% на рік.

Проте мало хто пам'ятає з експертів, що в 2006 році однієї з українських консалтингових компаній в противагу офіційній стратегії була розроблена у вигляді відповідного законопроекту стратегія альтернативна.

"Альтернатива" містила можливість зниження частки АЕС в Україні до 30%, а також передбачала індивідуальні підходи в приватизації об'єктів теплоенергетики та вугільної промисловості. Незважаючи на те, що альтернативний законопроект у 2006 році був відкликаний з парламенту, уряд Януковича, починаючи з 2006 року, а згодом Миколи Азарова неухильно слідувати положенням зниклого документа.

3 березня цього року заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Микита Константінов заявив про те, що його відомство підготує до серпня 2010 року оновлений варіант Енергетичної стратегії, відповідно до якого будуть скорочені плани зі спорудження нових ядерних енергоблоків.

Однак плани з будівництва АЕС можуть знижуватися як з причин нереалістичності  колишнього варіанта стратегії та наслідків економічної кризи, так і через нарощування в енергобалансі частки ТЕС.

Водночас, на думку українських експертів, альтернативи розвитку атомної енергетики в Україні на найближчі 50-100 років не існує.

Як відзначають фахівці, атомна енергія є найдешевшою у порівнянні з іншими джерелами, а рівень ядерної безпеки українських АЕС є на одним з найвищих у світі.

Нині вартість кіловат-години, виробленої тепловими електростанціями в Україні, перевищує вартість кіловат-години на АЕС у 2,75 разу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: