Аграрії можуть залишитися без насіння

Середа, 2 березня 2011, 15:54

Посівна кампанія 2011 року в Україні опинилася під загрозою зриву через відсутність доступу аграріїв до якісних насіння.

Про це повідомив виконавчий директор асоціації "Насіння України" Олександр Муляр, передають "Экономические известия".

За його словами, протягом останніх двох місяців в державі уповільнилось постачання якісного насіння з-за кордону.

"Формально це здійснюється шляхом невидачі документа, що підтверджує наявність насіння того чи іншого сорту в державному реєстрі насіння. Цей документ необхідний для проходження певного алгоритму розмитнення", - зазначив він.

Реклама:

Муляр повідомив, що, за експертними оцінками, в 2010 році частка посівів із застосуванням насіння зарубіжної селекції становила 35% всіх посівних площ соняшнику, 40% кукурудзяних полів, 50% всіх посівів ріпаку та понад 60% посівних площ цукрових буряків.

"Мова йде про доступ до якісних засобів для виробництва, що використовуються для підвищення якості", - зазначив він.

За словами виконавчого директора асоціації "Насіння України", в усьому світі зростання врожаю сільгоспкультур на 50% залежить від якості насіння.

"Ми закликаємо владу і відповідні державні органи ще раз звернути увагу на рівень забезпечення якісним насінням в країні, оскільки переконані, що існує загроза проведення неповноцінного посівної кампанії, оскільки доступ до насіння високої якості обмежений", - підкреслив Муляр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!