Світовій економіці треба 103 трильйона доларів для виходу із кризи

П'ятниця, 21 січня 2011, 10:48

Порядку 103 трлн. доларів додаткових позикових коштів знадобиться світовій економіці до 2020 року.

У цьому упевнені експерти Всесвітнього економічного форуму і McKinsey, пише газета "Дело".

На їхню думку, до цього часу буде потрібно удвічі збільшити рівень кредитування в порівнянні з поточними показниками. Так, у 2009 році було видано 109 трлн. доларів кредитів.

Близько половини "нових" позик припаде на ринки, що розвиваються, на чолі з Китаєм.

Реклама:

Економіці КНР до 2020 року буде потрібно близько 20 трлн. доларів додаткових кредитів, причому до 80% цих коштів будуть видані бізнесу.

У випадку ж із розвиненими економіками драйверами споживання позикових коштів стануть уряду, які намагаються вирішити свої бюджетні проблеми за рахунок випуску боргових інструментів.

В одній тільки Північній Америці уряду збільшать обсяг випуску облігацій на 12 трлн. доларів до 2020 року.

Незважаючи на такі високі темпи заявленого зростання кредитування, світ, вважають у ВЕФ, все-таки може уникнути загрози ще одного глобального фінансової кризи, якщо підійде до питання збільшення позикових коштів з обережністю.

За останню декаду обсяг виданих кредитів також зріс майже у два рази, з 57 трлн. доларів у 2000 році до 109 трлн. доларів у 2009 році.

Багато економістів пов'язують вибухнула в 2008 році світова фінансова криза саме з надлишком дешевих позикових коштів.

Ризики, пов'язані з надмірним використанням боргів, збережуться і в найближче десятиліття.

Особливу увагу, на думку експертів ВЕФ, міжнародні регулятори повинні приділяти Північній Америці, Азії та Західній Європі.

У США велика частина проблем буде зосереджена в секторі кредитування фізичних осіб.

"Цю проблему потрібно вирішувати в терміновому порядку. Тут необхідний комплексний підхід - крім квот на кредитування фізичних осіб для банків і скасування низки податкових пільг держава має підвищувати фінансову грамотність населення, стимулюючи його більше зберігати", - вважає аналітик Economist Intelligence Unit Стівен Леслі.

В Азії та Західній Європі потенційні проблеми можуть виникнути з боргами компаній, за рівнем яких також потрібно уважно стежити.

В якості страховки від майбутніх криз експерти ВЕФ пропонують країнам цілий ряд заходів.

До них, зокрема, належить створення ще одного міжнародного регулятора, у чиї обов'язки повинен входити моніторинг обсягів кредитування в різних куточках земної кулі.

У числі інших корисних заходів ВЕФ називає підвищення загального рівня фінансової грамотності населення планети і навіть введення єдиних стандартів звітності для держав з метою більш детальної оцінки суверенних фінансів.

Остання із заходів, впевнені у ВЕФ, повинна бути внесена до порядку денного країн G20 уже найближчим часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!