У 2011 прогнозується послаблення продуктивності світової економіки

Понеділок, 17 січня 2011, 14:58

Продуктивність світової економіки значно зросла в 2010 році завдяки відчутному відновленню після рецесії.

Однак 2011 року її зростання може сповільнитися, оскільки зайнятість буде збільшуватися, говориться в прогнозі дослідницької організації Conference Board, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Уповільнення зростання продуктивності буде спостерігатися в першу чергу в розвинених країнах.

У 2011 році продуктивність праці в єврозоні, як очікується, буде вище, ніж у США, хоча подібне явище, швидше за все, буде носити тимчасовий характер, заявив головний економіст Conference Board Барт ван Арк в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Реклама:

Оскільки втрати робочих місць в США були більш значними, відновлення зайнятості призведе до уповільнення зростання продуктивності праці, додав експерт.

Разом з тим в Європі при меншому скороченні робочих місць існує менше можливостей для перерозподілу ресурсів між більш продуктивними секторами.

Продуктивність праці в США підскочила на 2,8% в 2010 році, проте в 2011 році її підйом знизиться приблизно до 1,1%, за оцінками Conference Board.

У єврозоні темпи зростання продуктивності сповільняться з 1,7% до 1,3%.

Між тим дослідницька організація прогнозує приріст ВВП в США близько 2,5% в 2011 році після підвищення на 2,9% в 2010 році, а в єврозоні ці показники складуть 1,6% і 1,7% відповідно.

Хоча тривалість робочого часу в США не змінилася за підсумками минулого року, цього року очікується її збільшення на 1%.

У єврозоні число відпрацьованих годин зросло на 0,1% у 2010 році і, як очікується, підніметься на 0,4% в 2011 році.

Продуктивність праці в Німеччині, яку Conference Board називає експортером №1 у світі та еталоном для порівняння, підвищиться в цьому році на 1,9%.

При цьому Італія, Іспанія, Португалія і Греція покажуть зростання продуктивності нижче загальноєвропейського рівня.

На провідних emerging markets зростання продуктивності праці також продовжиться більш стриманими темпами: у Китаї очікується уповільнення з 8,7% до 8,4%.

Однак в Індії ефективність праці підніметься на 5,8%.

Завдяки країнам з економікою, що розвивається зростання продуктивності праці, вимірюваної в одиницях продукції на працівника, перевищував 2% на рік з 2000 року.

Проте в результаті світової рецесії спостерігалося уповільнення зростання, що викликало питання про подальші тенденції у цій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!