Родовід Банк судиться з колекторами за 100 мільйонів

Четвер, 9 грудня 2010, 09:22

Родовід Банк має намір відсудити в Української колекторської групи 110,5 млн. гривень.

Сума, зазначена в судовому позові, складається з трьох частин, пише видання "Дело".

Перша частина - 103 млн. гривень, саме таку суму колишнє керівництво Родовід Банку перерахувало Українській колекторській  групі в рахунок оплати послуг, наданих УКГ Родовід Банку.

Друга частина - 4,9 млн. гривень інфляційних нарахувань, третя - 2,5 млн. гривень в якості недоотриманого прибутку від можливості розміщення 103 млн.

Реклама:

У УКГ стверджують, що укладали з банком відповідний договір.

"Так, ми уклали з банком договір з надання послуг стягнення заборгованості і протягом року працювали з їхнім проблемним портфелів", - повідомив гендиректор Української колекторської групи Максим Мазуров.

Виходячи із судових матеріалів, договір між банком та колекторською компанією нібито був укладений 12 березня 2009 року.

Щоправда, сам банк заперечує факт укладення цього договору, саме це і є суттю судового спору.

До слова, дата можливого підписання договору дуже примітна - угода відбулася 12 березня 2009 року, напередодні введення в банк тимчасової адміністрації - 16 березня.

Отже, від банку рішення із залучення колекторів для роботи зі стягнення проблемної заборгованості приймав його колишній голова правління Денис Горбуненко.

У Родовід Банку відмовилися від будь-яких коментарів.

У колекторській компанії стверджують, що ніякого підступу шукати не треба, тому що після підписання договору більше 12 місяців вони працювали з боржниками Родовід Банку.

"Портфель ми не купували, співпрацювали з повернення боргів на комісійній основі. Співпрацювали більш ніж рік, за цей час сума комісійних перерахованих банком компанії становила близько 100 млн. гривень", - говорить Мазуров.

За його словами, їхня компанія була однією з п'яти, хто в той час працював з боржниками проблемної фінустанови.

Зокрема, саме ці комісійні і послужили причиною звернення Родовід Банку до суду.

"Майно на 103 млн. в даному випадку - це грошові кошти, які банк перерахував до компанії за надання послуг зі стягнення боргів, іншими словами комісійні", - стверджує Мазуров.

Який обсяг проблемних боргів був переданий на стягнення УКГ Мазуров не говорить, так само як не розголошує розмір комісійних.

За його словами, угода була ринковою.

Проте його колеги з інших компаній називають цю угоду просто фантастичною.

"Це чистої води відмивання грошей. Щоб отримати за рік комісійних на 103 млн., потрібно було працювати з кредитним портфелем розміром близько 10 млрд. гривень і з розміром комісійних - 20% і поверненням близько 10% від портфеля, що в нинішній час просто нереально", - вважає директор однієї з українських колекторських компаній.

При цьому за даними НБУ, на початок квітня 2009 року обсяг усього кредитного портфеля Родовід Банку становив 9,2 млрд. гривень.

Інший колектор, також побажав залишитися неназваним, стверджує, що отримати таку суму комісійних за такий час було нереально навіть за вигідних ринкових умовах.

Так як цей судовий спір зачіпає державні інтереси, то до позову на стороні Родовід Банку приєдналася прокуратура Подільського району Києва.

Проте в колекторській компанії готові битися до кінця. "Всі необхідні матеріали, що підтверджують факт підписання договору, ми надали суду", - стверджує Мазуров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!