Україна проігнорувала вручення Нобелівської премії

Вівторок, 7 грудня 2010, 11:52

Україна відмовилася відвідати церемонію вручення Нобелівської премії миру на знак протесту проти нагородження премією китайського дисидента Лю Сяобо.

Про це оголосив Нобелівський комітет Норвегії, передають "Комментарии" з посиланням на Reuters.

Згідно з повідомленням, бути присутнім на церемонії відмовилися 19 країн: КНР, Росія, Казахстан, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В'єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Україна, Куба і Марокко.

Вручення премії має відбутися в п'ятницю.

Реклама:

Китай активно висловлював протест з приводу вручення премії дисиденту Лю Сяобо, засудженому на 11 років "за заклики повалення державного ладу".

Члени комітету вирішили удостоїти дисидента вищої гуманітарної премії за "його довгу і ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Лю Сяобо, який відбуває у себе на батьківщині 11-річний тюремний термін за "підбурювання до повалення державної влади", почав активну правозахисну діяльність ще в 1980-х років.

Він брав участь у протестах на площі Тяньанмень у 1989році, за що вперше потрапив до в'язниці. Згодом він провів три роки в трудових таборах.

В даний час Лю Сяобо відбуває тюремне ув'язнення, а його дружина перебуває під домашнім арештом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: