Україна і Білорусь планують наторгувати на 4,5 мільярда доларів

Понеділок, 27 грудня 2010, 18:09

2010 рік показав непогану динаміку зростання товарообігу між Україною і Білоруссю.

Про це заявив перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв за підсумками переговорів із першим заступником прем'єр-міністра Білорусі Володимиром Семашком, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Клюєв зазначив, що за січень-жовтень 2010 року загальний товарообіг між двома країнами збільшився майже наполовину у порівнянні з відповідним періодом 2009 року і склав понад 3,5 млрд. доларів.

На думку перших заступників глав урядів двох країн, за підсумками 2010 року товарообіг між Україною і Білоруссю може досягти 4,5 млрд. доларів.

Реклама:

"Той темп, який ми набрали, говорить про те, що до кінця року, за підсумками останніх двох місяців, товарообіг збільшиться ще на мільярд доларів", - заявив Семашко.

Клюєв висловив задоволення розвитком співробітництва двох країн у паливно-енергетичному комплексі, зокрема, поставками венесуельської нафти на білоруські НПЗ.

Крім цього, за його словами, важливим елементом співпраці є постачання української електроенергії до Білорусі.

За словами Семашка, його країна в 2010 році імпортувала понад 3 млрд. кВт/год електроенергії, а в 2011 році хотіла б закупити до 4 млрд. кВт/год.

За його словами, в найближчі дні представники міністерств двох країн повинні погодити конкретні умови цих постачань.

"Досить цікаві і серйозні проекти у нас йдуть у співпраці в машинобудівному комплексі, в сільському господарстві. Сьогодні ми обговорили питання поставки сільськогосподарської техніки на територію України з Республіки Білорусь", - зазначив Клюєв.

"Ми почали реалізовувати серйозну програму поставок в лізинг сільгосптехніки - при рівних технічних параметрах вона іноді в 2-3 рази дешевше, ніж пропонують західні фірми. Ми йдемо на розстрочку платежів до 7 років за лізинговими схемами", - заявив Семашко.

Перший віце-прем'єр України нагадав, що делегації двох країн на такому рівні зустрічалися 10 вересня 2010 року під час чергового засідання Міжурядової українсько-білоруської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

З моменту проведення засідання Комісії з 67 передбачених до виконання пунктів протоколу 9 уже виконано, а 58 - перебувають у стадії реалізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!