Профспілки кажуть, що нарахування пені за коммуналку незаконні

Середа, 22 грудня 2010, 11:31

Впровадження Верховною радою заборони на стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги не дає законних підстав для того, щоб нарахування пені здійснювалося з 1 січня 2011 року.

Про це заявив заступник голови Національного форуму профспілок Григорій Кабанченко, повідомляє агентство УНІАН.

Він наголосив, що для правового забезпечення цієї процедури спочатку необхідно внести зміни в цілий ряд інших законодавчих актів.

Зокрема, за його словами, зміни повинні бути внесені у Закони "Про житлово-комунальні послуги", "Про теплопостачання", "Про питну воду та питне водопостачання" та ряд інших нормативно-правових актів.

Реклама:

"Внесені зміни повинні чітко визначати розмір пені та її максимальну величину. Тільки після цього можна вести мову про можливість її нарахування та стягнення", - наголосив Кабанченко.

Як підкреслюють у НФПУ, на сьогодні єдиною підставою для нарахування пені може бути посилання на ст. 20 Закону "Про житлово-комунальні послуги", в якій зазначено, що пеня може стягуватися лише у випадку, якщо це передбачено законом чи договором між надавачем відповідних послуг та споживачем.

З огляду на це, профспілки звертаються до всіх громадян України бути пильними та не підписувати договорів з житлово-комунальними установами до моменту законодавчого врегулювання питання щодо розміру пені.

Різні цифри, що стосуються нарахування пені і називаються сьогодні у ЗМІ, не мають під собою правових підстав, наголосив Кабанченко, оскільки містяться лише в законодавчих актах, які пройшли перше читання у Верховній Раді і поки що не були прийняті в остаточному варіанті.

Як відомо, 21 грудня президент Віктор Янукович підписав закон про стягнення пені за несплату житлово-комунальних послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!