Думка експерта: Негативний торговельний баланс не становить небезпеки

Понеділок, 15 листопада 2010, 16:58

За даними Держкомстату, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України за підсумками січня-вересня 2010 року склало 1,084 млрд. доларів - на 6,2% більше, ніж за аналогічний період 2009 року.

За дев'ять місяців 2010 року експорт товарів зріс на 32,1% - до 36,253 млрд. доларів, імпорт - на 32,2%, до 41,68 млрд. доларів.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печерицин, негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у вересні не стало несподіванкою для ринку.

"Зростання експорту у вересні на 9,6% за місяць, при зростанні обсягів імпорту всього 0,1%, дозволило трохи зменшити негативне сальдо торговельного балансу. Зростання попиту на сталь на світовому ринку дозволило збільшити експорт сталі у вересні на 17,5% за місяць, тоді як через існування неофіційних обмежень на експорт зерна, введених урядом, експорт продовольчих товарів зріс лише на 2.3%", - зазначив він.

Реклама:

"Динаміка зовнішньої торгівлі товарами повністю відповідає очікуванням ринку і не становить загрози для погіршення економічних ризиків у середньостроковій перспективі. У будь-якому випадку, негативний торговельний баланс і, відповідно, негативне сальдо поточного рахунку будуть в основному компенсовані за рахунок позитивного балансу фінансового рахунку", - відзанчив експерт.

На думку Печерицина, тенденції і структура зовнішньої торгівлі товарами, які спостерігаються нині, у жовтні-грудні суттєво не зміняться.

Водночас, зазначив експерт, прискоренню темпів зростання експорту у четвертому кварталі 2010 року будуть сприяти зростання цін на сталь на світовому ринку, відновлення попиту на добрива і відновлення експорту зернових в обсягах, передбачених квотами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!