"Регіонал" скаржиться на "замовну" націоналізацію свого підприємства

Понеділок, 15 листопада 2010, 10:56

Повернення у державну власність цілісного майнового комплексу ТОВ "Херсонський машинобудівний завод", закон про який прийнято Верховною радою 4 листопада, є спробою рейдерського захоплення підприємства шляхом "залучення закону".

Таке переконання висловив голова Херсонського машинобудівного заводу та його співвласник Олександр Олійник у своєму зверненні до президента Віктора Януковича, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ні про які інтереси держави та соціальної необхідності автори закону не дбали, це було звичайне замовлення зацікавлених у майновому комплексі осіб. Звичайна підготовка рейдерського захоплення за допомогою "слуг народу", - заявив він.

Обґрунтовуючи свої слова, Олійник підкреслив, що на сьогодні майновий комплекс заводу перебуває у приватній власності і придбаний за кошти, а не в порядку приватизації.

Реклама:

При цьому він використовується за прямим призначенням: підприємство випускає сільгосптехніку та нарощує обсяги, розроблені нові моделі комбайнів "Скіф".

За січень-жовтень 2010 року завод випустив і реалізував продукцію майже на 60 млн. гривень, а працівники вчасно отримують заробітну плату.

При цьому Олійник підкреслив, що автори закону жодного разу не були на підприємстві для встановлення дійсних обставин.

У своєму зверненні до президента Олійник також відзначає, що закон порушує норми Конституції, згідно з якими право приватної власності є непорушним, а примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише, як виняток, у разі суспільної необхідності, на підставі закону та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.

Водночас, підкреслює він, парламентом на законодавчому рівні досі не визначено загальні правові засади вилучення таких підприємств, зокрема, з мотивів суспільної необхідності.

Олійник підкреслює, що позиція про невідповідність закону нормам Конституції міститься і в зауваженнях до законопроекту Головного юруправління і у висновку Головного науково-експертного управління Верховної ради.

Обґрунтовуючи свою заяву про спробу рейдерського захоплення підприємства, Олійник також відзначає, що "закон ще не підписаний президентом, а ЗМІ уже зарясніли заявами голови Херсонської облдержадміністрації Миколи Костяка про заплановане створення на базі конфіскованого підприємства торгово-виробничого холдингу з державною часткою в 50%".

"Виникає питання, куди подінуться ще 50% держвласності і кому вони будуть передані. Виходячи з цього зрозуміло, що цей закон є кроком у сплановані дії зацікавлених осіб", - підкреслює автор звернення.

При цьому він зазначає, що Костяк заявив про аналогічні заходи щодо ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат" та Херсонського нафтопереробного заводу.

Олійник резюмував, що в разі виконання закону буде створено прецедент - стане можливою нова схема рейдерського захоплення підприємств через чиновників.

"Про привабливість України для інвесторів можна буде забути взагалі", - вважає співвласник "Херсонмаша".

ТОВ "Херсонський машинобудівний завод", підконтрольне голові Білоцерківської міськорганізації Партії регіонів Олександру Олійнику, було створене 1 липня 2007 року на базі ВАТ "Херсонські комбайни".

Нині ХМЗ входить до структури ТОВ "НВП "БілоцерківМАЗ".

Контрольний пакет акцій ВАТ "Херсонські комбайни" був переданий до статутного капіталу державної холдингової компанії "Украгромашінвест", яка потім без узгодження з державою продала його.

У результаті було розпочато банкрутство ВАТ "Херсонські комбайни", введена процедура санації, підсумком якої стало підписання мирової угоди і відчуження активів підприємства в ТОВ "ХМЗ".

У 2009 році Юлія Тимошенко, яка тоді очолювала уряд, доручила Фонду держмайна вивчити можливість повернення ХМЗ в держвласність.

Законопроект про повернення Херсонського машзаводу в держвласність, ініційований комуністами, був зареєстрований у парламенті 22 травня 2009 року і двічі відхилявся депутатами.

4 листопада 2010 року за прийняття закону проголосували 318 депутатів з 427 зареєстрованих.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!