Азаров прогнозує дефіцит бюджету-2010 у 3,5% ВВП

Субота, 2 жовтня 2010, 11:50

Прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує, що за підсумками 2010 року дефіцит державного бюджету становитиме 3,5% ВВП.

Про це він заявив, виступаючи на конференції "Ялтинська європейська стратегія" (YES) у Лівадії в суботу, повідомляє агентство "Українські новини".

"Приблизно ми будемо мати (дефіцит держбюджету-2010) 3,5% (ВВП)", - сказав прем'єр.

Азаров зазначив, що наразі дефіцит держбюджету становить 4,5% ВВП, але під кінець року його вдасться зменшити на 1%.

Реклама:

Серед інших позитивних економічних тенденцій він назвав збільшення на 25% валютних резервів, профіцит платіжного балансу понад 5 млрд. доларів, зростання ВВП у січні-серпні на 5%.

Водночас, за словами прем'єра, в Україні залишаються проблеми в низці галузей, зокрема, таких як агропромисловий комплекс, зумовлені його нереформованістю, а також посухою, й будівельна галузь, пов'язані зі значним падінням виробництва в 2009 році.

Також він висловив надію, що у жовтні буде прийнятий Податковий кодекс, що дасть змогу істотно змінити податкову політику, забезпечити її лібералізацію.

Азаров зазначив, що, незважаючи на критику проекту Податкового кодексу й на деякі непопулярні методи, зокрема, такі як регулювання спрощеної системи оподаткування, він вважає прийняття цього документа необхідним.

На його думку, ця система зараз дає змогу ухилятися від повноцінної сплати податків і частково призводить до тінізації економіки.

Як повідомлялося, раніше віце-прем'єр-міністр із питань економіки Сергій Тігіпко спрогнозував, що за підсумками 2010 року владі вдасться домогтися дотримання дефіциту держбюджету на рівні 4,9% ВВП.

У середині вересня президент Віктор Янукович прогнозував, що дефіцит держбюджету в 2010 році становитиме не більш ніж 5% ВВП.

27 квітня Верховна рада затвердила держбюджет-2010, у якому дефіцит з урахуванням витрат на фінансову підтримку "Нафтогазу" передбачено в обсязі 57,7 млрд. гривень, або 5,33% ВВП, а без урахування підтримки "Нафтогазу" - 54,3 млрд. гривень, або 5,02% ВВП.

Світовий банк вважає недостатньо реалістичним передбачений у держбюджеті на 2010 рік дефіцит на рівні 5,3% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: